Denník N

Je zlé, keď chátra aj centrum. V Bratislave ožívajú opustené budovy

Chátrajúce objekty v centre hlavného mesta otvárajú majitelia kreatívcom, ktorí ich dokážu využiť. Osobité susedstvo teraz prepojí aj Dobrý trh.

Keď chátra pamiatka, je to zlé pre kultúru. Keď chátra pamiatka v centre mesta, je to zlé aj pre obchod. Ako z tejto situácie von, keď nie sú peniaze na rekonštrukciu alebo rekonštrukcia nie je možná z iných dôvodov?

V historickom centre Bratislavy je roky neobývaná budova na Laurinskej 19, s uzamknutou bránou oproti Mestskému divadlu P. O. Hviezdoslava z jednej strany, medzi Manderlákom a Starou tržnicou z druhej strany. V rozsiahlom objekte boli kedysi byty, ateliéry, ale napríklad aj obľúbený bar U Anjelov, v ktorom sa stretávali umelci, filozofi či manažéri. A ktorý bol považovaný za jeden prvých podnikov otvorene priateľských k homosexuálom.

„Smelo sa tam všetko, ľudia sa menili, na koho chceli, alebo, naopak, boli práve sami sebou. Anjeli mali charakter a filozofiu podniku, ktorý v Bratislave už nie je a v tejto podobe už ani nikdy nebude. Keď ho zavreli, my, čo sme tam chodili, sme sa stali bezprizornými, akoby vám zobrali byt a nemali ste odrazu kam ísť,“ spomína výtvarná teoretička Barbara Brathová v nostalgickom článku výtvarníka Laca Terena. V nájomnom dome na Laurinskej aj bývala.

12336023_10206838358496482_1539771504_n
Foto: Urban Market – Michal Babinčák

IMG_3858
Foto: Laurinská 19 – Čierne diery

Dnes je budova zaťažená súdnym sporom s bývalými nájomníkmi, ktorí sa pred rokmi museli vysťahovať. Investor z nej chcel po kúpe z majetku cirkvi spraviť hotel, polyfunkčný objekt s galériou alebo luxusné bývanie. Nič z toho nevyšlo a pamiatka z 19. storočia zostala z väčšej časti opustená. Bez ohľadu na to, kto má v súdnom spore pravdu a kto v minulosti pochybil, dnes sa do priestorov na jednej z hlavných tepien Starého mesta opäť vracia život.

Schátrané priestory, zviazané pamiatkovou ochranou a bez jasnej budúcnosti, využil správca objektu podobne ako v Cvernovke: ponúkol ich kreatívcom, ktorým vyhovuje patina, predpísaný charakter objektu vnímajú pri opravách ako výzvu a očakávajú znížené ceny za nájom. Na prízemí oproti mestskému divadlu sa tak vďaka kvalitnému projektu sústredili prevádzky hodné centra hlavného mesta: dizajnéri Kompot, Slávica, Slowatch a knihomoli KK Bagala a Körzét. Na opačnej strane, pri Starej tržnici, je Gastro u Jakuba a vchod do podzemného alternatívneho klubu Fuga. Mimochodom, ten je aj na sieti TripAdvisor hodnotený ako jedno z najlepších miest pre nočný život v Bratislave.

11232729_850879708336365_7743594306342849956_o
Foto: Urban Market – Michal Babinčák

hemmet
Foto: Slávica – Nora Sapárová a Jakub Čaprnka, www.nora-jakub.sk

Okrem toho sa do priestorov Laurinskej 19 nakrátko nasťahoval dizajnérsky trh Urban Market, spolu so stovkami návštevníkov, a v sobotu 19. decembra sa sem zo Starej tržnice rozšíri vianočný Dobrý trh, pravidelné podujatie pre lokálnych výrobcov, kreatívcov a iniciatívy. Prostredníctvom priechodu zapoja organizátori Dobrého trhu do podujatia susedov na oboch stranách kultúrnej pamiatky. Priamo vo dvoroch budú umelci, básnici, hudobníci.

„Výskumy potvrdzujú, že Bratislavčania trávia stále viac voľného času v nákupných centrách než v meste. Dokonca aj pešia zóna v úplnom srdci mesta je málo atraktívna, pričom Laurinskou ulicou prejde za deň najmenej chodcov. Dobrý trh chce pre návštevníkov a obyvateľov Bratislavy objaviť nevyužitý potenciál tohto krásneho mestského zákutia,“ hovoria organizátori.

Zopakujme, že súdiaci sa bývalí nájomníci sa na nový vývoj zrejme pozerajú kriticky a pamiatku vidia v inom kontexte. Ale vo všeobecnosti platí, že Laurinská 19 je dobrým príkladom toho, ako sa dá zužitkovať opustený priestor v prospech všetkých. Majiteľ nemá len náklady, ale aj príjem. Obchodníci majú pekné priestory. Národná kultúrna pamiatka chátra vďaka fungujúcim prevádzkam o niečo menej, ako keby bola opustená úplne. A historické centrum mesta dostáva funkčnú ulicu.

hemmet2
Foto: Slávica – Nora Sapárová a Jakub Čaprnka, www.nora-jakub.sk

hemmet2
Foto: Slowatch – Nora Sapárová a Jakub Čaprnka, www.nora-jakub.sk

hemmet2
Foto: KK Bagala – Michal Babinčák

11212736_850878261669843_5135021017739286706_o
Foto: Laurinská 19 – Michal Babinčák

Podobné tendencie vidieť aj o pár metrov ďalej, na Laurinskej 14, v opustenej sedemposchodovej budove, ktorej sa tiež dotkne Dobrý trh. Zatiaľ čo na prízemí dnes sídli kaviareň Urban House, na jednotlivých poschodiach sa už odohrával Bratislava Design Week, verejné obhajoby diplomových prác študentov VŠVU a jednu zo zastávok tu mala aj Biela noc.

Dielo architekta Štefana Ďurkoviča, zasadené do historickej zástavby, je už zvonku aj zvnútra ohlodané časom. Narúša uličnú čiaru, ustupuje však dozadu a vytvára nový priestor – predpolie „darované mestu“, v ktorom sa môžu konať aj spoločenské akcie.

Pôvodne tu bolo sídlo Štátneho projektového ústavu, katedry scénografie VŠMU či architektúry VŠVU. Majiteľ po rokoch chátrania vraví, že má s budovou nové plány a nedávno podal projekt. Stavebný úrad však odpísal, že mu nie je známy žiadny zámer majiteľa. Nateraz nezostáva iné než veriť, že zmena skutočne príde a bude v prospech mesta.

IMG_3789
Foto: Laurinská 14 – Čierne diery

IMG_3794
Foto: Laurinská 14 – Čierne diery

Obyvatelia si zatiaľ hľadajú cestičky sami. Do Dobrého trhu zapoja 19. decembra pamiatku na Laurinskej 14 vrátane jej prevádzok aj priestor pred Ďurkovičovou stavbou, kde otvoria Urban Stage. Spolu s ulicami Nedbalova, Klobučnícka a Námestím SNP tak vznikne akýsi ucelený kruh susedov – podnikateľov, pestovateľov, neziskoviek či umelcov.

Inak povedané, do tejto časti Bratislavy sa pomaly, ale isto vracia duch, aký bol kedysi možno aj v kaviarni U Anjelov. Domáci trávia čas napríklad aj v Bistre Vanesa, v bare La Putika, na veľkých aj malých podujatiach v obnovenej Starej tržnici, galérii Nedbalka alebo v priľahlej kaviarni Dobre Dobré, v ktorej pracujú ľudia bez domova. Prevažne zdola tu vzniká nové dobré susedstvo.

10750388_884844468212833_7871716486151104168_o
Foto: Dobrý trh – Marek Jančúch

10854839_884845638212716_2207483886466005332_o
Foto: Dobrý trh – Marek Jančúch

DT_CB s logom
Foto: Ako Dobrý trh prepojí ulice

 

O projekte Čierne diery

Mapujeme a popularizujeme priemyselnú architektúru na Slovensku, ale aj iné spustnuté objekty, ktoré sa nám zdajú byť zaujímavé napríklad kultúrnym presahom. Píšeme články, tvoríme grafiky, sem-tam organizujeme exkurzie. Viac na ciernediery.sk alebo na Facebooku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie