Denník N

Tušil, že nezomrie na starobu. Legendárny Vialli prehral boj s rakovinou, ale našiel svoju cestu k šťastiu

Gianluca Vialli zomrel v piatok vo veku 58 rokov.

Gianluca Vialli sa na to nemohol pozerať. V júli 2021 stál pri ihrisku na londýnskom štadióne Wembley a sledoval, ako Taliansko bojuje s domácim Anglickom o trofej európskeho šampióna. Keď sa zápas dostal až k penaltám, Vialli, ktorý pracoval pre Taliansko ako tímový manažér, sa otočil chrbtom k ihrisku.

Jeden z najlepších útočníkov v histórii krajiny nezvládol sledovať, ako jeho hráči kopú penalty.

Keď počul, ako sa jeho kolegovia radujú po neúspešnom pokuse Bukaya Saku, tiež sa začal tešiť. O chvíľku našiel trénera Talianska Roberta Manciniho a začali sa s plačom objímať.

Nebolo to iba o víťazstve vo finále Eura. Bol to moment, v ktorom sa krásne ukázalo dlhoročné priateľstvo. Mancini a Vialli sa kamarátili približne štyridsať rokov a zažili spolu krásne aj smutné chvíle.

Necelých tridsať rokov pred tým, ako vyhrali Euro ako súčasť realizačného tímu, boli práve vo Wembley sklamaní, keď ich Sampdoria prehrala vo finále Ligy majstrov proti Barcelone. Ešte predtým prežili sklamanie s talianskou reprezentáciou. Na domácich MS v roku 1990 síce Taliani získali bronz, ale Vialli prišiel o miesto v základnej zostave pre „Tota“ Schillaciho a ani Mancini si vôbec nezahral.

Víťazstvo na Eure bolo pre nich oneskorenou odmenou.

„Bol to sladký a nevinný moment v priemysle [vo futbale], ktorý už z veľkej časti prišiel o svoju nevinnosť. V priemysle, v ktorom majú prevahu nezhody a hádky nad silou priateľstva, nad spomienkami, ktoré si ľudia spolu vytvoria, a nad vecami, ktoré pretrvajú,“ napísal James Horncastle pre The Athletic.

Mancini a Vialli znova spolu dokázali niečo hodnotné a niečo, čo bude ešte dlho trvať.

Nadšený obranca Alessandro Florenzi po finále novinárom hovoril: „Viem, že tieto slová [Vialliho] nahnevajú, ale je dôležité, aby to vedel každý. Pre nás je špeciálnou osobou a bez neho a bez Manciniho by toto víťazstvo nič neznamenalo.“ Vialli vraj hráčom „ukázal, ako žiť“.

Mal nádhernú dušu

A vôľa žiť bola u Vialliho mimoriadne silná. V tom čase totiž už dlhšie bojoval s rakovinou pankreasu, ktorú mu diagnostikovali ešte v roku 2017. Odvtedy ju dvakrát zdanlivo porazil, ale choroba sa vždy vrátila. V decembri minulého roka už od talianskej reprezentácie odišiel, aby sa mohol venovať naplno liečbe. V piatok 6. januára však zomrel vo veku 58 rokov.

Ako napísala novinárka Guardianu Nicky Bandini, Vialli strávil celý život tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie