Denník N

Prvá prezidentská debata: favoriti sa nenechali vyprovokovať a namiesto Babiša zahrali 30 sekúnd ticha

Petr Pavel, Danuše Nerudová a prázdne miesto pre Andreja Babiša. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Petr Pavel, Danuše Nerudová a prázdne miesto pre Andreja Babiša. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Česká televízia v nedeľu večer odvysielala prvú superdebatu s kandidátmi na Pražský hrad a okrem Andreja Babiša sa dostavili všetci ôsmi kandidáti. Vyberáme z nej niekoľko najzaujímavejších momentov.

Začiatok prvej televíznej debaty sa začal zostra. Úlohy neprítomného expremiéra Andreja Babiša sa zhostil podnikateľ Karel Diviš, ktorý v prieskumoch končí na druhom mieste od konca.

Zatiaľ čo Petr Pavel a Danuše Nerudová boli vo svojich rečiach zdržanlivejší a nie veľmi konkrétni, Diviš zaútočil hneď na všetkých troch favoritov.

Andreja Babiša označil pre neúčasť za „sraba“. Danušu Nerudovú za sympatickú dámu, ktorá „využila LGBT+ komunitu, aby mohla kandidovať“. A generál Pavel sa podľa neho „celý život hral na vojaka, a keď dosiahol vrchol, zašil sa do generálneho štábu ozbrojených síl“.

Pavel aj Nerudová sa v prvých minútach superdebaty všetkých kandidátov nenechali vyprovokovať. „Nebudem hádzať špinu na ostatných kandidátov. Všetci máme spoločný cieľ – zvoliť si prezidenta, ktorý bude reprezentovať krajinu,“ reagovala Nerudová.

Môže ohroziť Babiša? 

Diviš, ktorý inak podniká v informačných technológiách, bol v debate s ostatnými súpermi po prvýkrát. Najvyšší správny súd mu len nedávno umožnil kandidovať po tom, ako znova skontroloval podpisy od občanov.

„Ako kompletný outsider musel zaujať, preto sa pustil do debaty tak zostra, no to neznamená, že ju vyhral,“ hovorí pre Denník N politológ Jakub Lysek z Univerzity Palackého v Olomouci

Debate podľa neho chýbalo viac výrazných momentov. O tých pár sa postaral

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie