Denník N

Vandali zaútočili na prezidentský palác a polícia sa len prizerala. Kto ich financoval? pýtajú sa v Brazílii

Bolsonarovi stúpenci zaútočili na prezidentský palác a budovu najvyššieho súdu len týždeň po tom, ako do funkcie nastúpil jeho protikandidát, sociálny demokrat Lula. Foto - TASR/AP
Bolsonarovi stúpenci zaútočili na prezidentský palác a budovu najvyššieho súdu len týždeň po tom, ako do funkcie nastúpil jeho protikandidát, sociálny demokrat Lula. Foto – TASR/AP

Bolo to ako z hororového filmu, povedala Denníku N Brazílčanka Evelyn Ciaová o útoku v brazílskom hlavnom meste, ktorý sa nápadne podobal na útok Trumpových stúpencov na Kapitol.

V centre hlavného mesta Brazílie na Praça dos Três Poderes, Námestí troch mocí, sa v trojuholníku schádzajú budovy výkonnej, zákonodarnej a súdnej moci. V 50. rokoch ho navrhol ocenený architekt Oscar Niemeyer ako svoju víziu budúcnosti.

To, čo sa na námestí dialo týždeň po odchode ultrapravicového bývalého prezidenta Jaira Bolsonara z funkcie, však pravdepodobne súčasťou žiadnej vízie nebolo.

„Bolo to ako z hororového filmu,“ povedala pre Denník N Brazílčanka Evelyn Ciaová.

Ako Trumpovi stúpenci pred dvomi rokmi

Na námestie dopochodovali agresívni nacionalistickí stúpenci Bolsonara v žltých či zelených tričkách alebo obmotaní brazílskymi vlajkami. Takmer na deň presne sa pokúsili o to isté, čo pred dvomi rokmi urobili Trumpovi stúpenci vo Washingtone: prišli zaútočiť na demokraciu.

Nevedia sa totiž

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Latinská Amerika

Svet

Teraz najčítanejšie