Denník N

Do Ameriky chce prísť rekordný počet ľudí, Biden na to reaguje niektorými opatreniami ako Trump

Migranti sa blížia k múru na hranici s USA v meste Ciudad Juárez. Foto - TASR/AP
Migranti sa blížia k múru na hranici s USA v meste Ciudad Juárez. Foto – TASR/AP

Demokratický prezident prvýkrát v úrade navštívil južnú hranicu s Mexikom, ktorú sa migranti vlani pokúsili prejsť 2,4 milióna ráz.

V roku 2015 žiadalo o azyl v krajinách Európskej únie 1,3 milióna migrantov. Ešte väčšiu migračnú vlnu zažili posledný rok Spojené štáty. Aspoň pokiaľ ide o počty ľudí, ktorí chceli prísť do krajiny.

Podľa oficiálnych údajov americké úrady zaznamenali vlani na juhozápadnej hranici 2,4 milióna pokusov o nelegálny vstup. Ide o ľudí, ktorých zadržali, aj vyhostených. Viacerí sa o prechod pokúsili viackrát.

Je to rekord od 60. rokov, odkedy sú dostupné údaje. Oproti rokom pred pandémiou je to štvornásobný až päťnásobný nárast.

Počet pokusov o prechod podľa fiškálnych rokov. Žltou sú ľudia, ktorých vyhostili na základe článku 42. Zdroj – Congressional Research Service

O kríze na americko-mexickej hranici hovoria už nielen politici z prihraničných štátov a republikáni, ktorí to využívajú v politickom boji, ale aj médiá, mnohí demokrati či experti.

V čom väzí nárast

Za posledné dva roky na hranici s Mexikom došlo k významnému nárastu počtu ľudí, ktorí touto cestou chcú začať nový život v USA. V poslednom fiškálnom roku pred covidom 2019 (rátal sa od 1. 10. 2018 do 30. 9. 2019) zaznamenali zhruba 850-tisíc pokusov o prechod.

Počas prvého roku pandémie v roku 2020, keď mnohé krajiny zaviedli lockdowny, klesol počet zaznamenaných pokusov na 400-tisíc, no v roku 2021 toto číslo presiahlo 1,7 milióna. Teraz je to vôbec prvýkrát viac než dva milióny. Na porovnanie, doteraz to bolo najviac v roku 2000 – 1,6 milióna. Posledných desať rokov sa počty rátali skôr na státisíce.

Nejde len o počet ľudí, ktorí sa snažia dostať do USA. Mení sa aj to, odkiaľ prichádzajú.

Predtým sa cez južnú hranicu snažili dostať do USA najmä občania

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie