Denník N

Automobilka Jaguar príde definitívne na Slovensko

Foto – TASR
Foto – TASR

Vláda dnes podpísala s britskou automobilkou investičnú zmluvu.

Na Slovensko definitívne príde štvrtá automobilka. Spoločnosť Jaguar Land Rover dnes podpísala s vládou investičnú zmluvu. Závod postaví v priemyselnom parku pri Nitre.

Zmluvu za Slovensko podpísal premiér Robert Fico a minister hospodárstva Vazil Hudák, za mesto Nitra primátor Jozef Dvonč. Za Jaguar zmluvu podpísal generálny riaditeľ spoločnosti Ralf Dieter Speth.

„Môžem potvrdiť, že Jaguar Land Rover otvára prvú výrobnú prevádzku na pevninskej Európe,“ povedal po podpise zmluvy šéf automobilky Speth. „Slovensko je dobre etablované na automobilovom trhu a máte dobré meno vo svete s vašou vysoko kvalitnou výrobou. Zhruba 40 percent našich dodávateľov sa pridruží k dobrej infraštruktúre, ktorá nás čaká na Slovensku,“ dodal šéf Jaguara.

Zamestnajú 2800 ľudí

Speth upresnil, že pôjde o investíciu za 1,1 miliardy britských libier (asi 1,4 miliardy eur), automobilka od začiatku zamestná 2800 ľudí. Prvé autá zídu z linky v roku 2018, v prvej fáze sa očakáva výroba 150-tisíc vozidiel. Pôjde o výrobu ľahkých luxusných vozidiel. Britské médiá v lete špekulovali, že na Slovensku by sa mala vyrábať budúca generácia modelu Land Rover Defender.

„Ide  obrovský úspech pre Slovensko, ako aj pre automobilku Jaguar Land Rover,“ povedal Fico. Premiér hovorí, že diskusiu s automobilkou začali vo februári 2015 a do užšieho výberu sa dostalo aj Poľsko a Mexiko. Podľa Fica rozhodla kvalitná pracovná sila na Slovensku, aktívne kroky slovenskej vlády a Slovensko s dobrým podnikateľským prostredím. „Je to najväčšia investícia v Európe za posledných sedem rokov,“ tvrdí Fico.

Podľa šéfa Jaguara rozhodlo to, že Slovensko leží v srdci Európy, je tu kvalitná pracovná sila a k rozhodnutiu prispela aj ústretovosť slovenskej vlády.

130-miliónová dotácia

Fico povedal, že vláda schválila dotáciu na hmotný a nehmotný investičný majetok pre automobilku vo výške 130 miliónov eur, čo je 9 percent avizovanej investície.

V minulosti sa hovorilo o tom, že pomoc pre Jaguar sa môže šplhať až k 400 miliónom eur. Pritom spomínaných 130 miliónov eur je približne vo výške stropu, ktorý môže štát poskytnúť investorovi formou investičných stimulov. Existujú však aj iné formy štátnej pomoci, ktoré sa s nimi nevylučujú.

Skupujú pozemky, prišli aj špekulanti

Isté je, že štát už hľadá stavbára, ktorý pre automobilku postaví napojenie na rýchlostnú cestu R1. Náklady na nový prepoj sa odhadujú na približne 10 miliónov eur.

Okrem toho štátna firma MH Invest, ktorá má prípravu investície na starosti, skupuje pod nový závod aj pozemky. Nezaobišlo sa to bez problémov. Partia podnikateľov sa dostala k informáciám o tom, ktoré pozemky bude štát potrebovať, a za lacno ich vykúpili od obyvateľov obce Lužianky.

Skupovali ich po pár centov a potom sa ukázalo, že to isté skupuje štát pre Jaguar asi po 15 eur za meter štvorcový. Štát hovorí, že má recept na to, ako nevyplatiť špekulantov, ale Lužiančanov áno. Zatiaľ nie je celkom jasné, aký.

Firma s názvom Poľnohospodárska pôda a ľudia okolo nej sa zrejme nedostali k podobným údajom o pozemkoch po prvýkrát. Vlastnia aj veľa pozemkov pod budúcim obchvatom Bratislavy, kde štát skupuje meter štvorcový aj za desiatky eur.

Fico ešte 11. augusta oznámil, že vláda podpísala s britskou spoločnosťou Jaguar Land Rover memorandum o zámere postaviť závod pri Nitre.

Závod by mohol mať ročnú výrobnú kapacitu až 300-tisíc vozidiel. „Predpokladá sa, že prvé autá zídu z výrobnej linky v roku 2018,“ uviedla v tom čase Lisa Palmerová zo spoločnosti Jaguar Land Rover. Od začiatku sa tiež hovorilo o tom, že vo finále môže Jaguar na Slovensku zamestnať aj 4-tisíc ľudí. Môže mať ale problém, kde ich zohnať.

Správu budeme aktualizovať.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie