Denník N

Babiš získal bonus pre druhé kolo. Skalnými odporcami rozsudok nepohne, vlažnými možno áno

Andrej Babiš. Foto - Ludvík Hradilek/Deník N
Andrej Babiš. Foto – Ludvík Hradilek/Deník N

Mestský súd v Prahe v pondelok neprávoplatne oslobodil predsedu hnutia ANO Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo. Prokurátor ho žaloval za napomáhanie dotačnému podvodu, v ktorom išlo o údajne neoprávnené poskytnutie 50-miliónovej dotácie na projekt neďaleko Olbramovíc v okrese Benešov.

Pre Babiša, ktorý je jedným z favoritov prezidentských volieb, je víťazstvo na súde veľmi dôležité. Osobne, politicky aj z pohľadu prebiehajúcej kampane. Prípadné odsúdenie, hoci len na podmienečný trest, by mohla časť nerozhodnutých voličov vnímať veľmi negatívne.

Rozsudok by tak mohol Babiša posilniť. „Dnešné rozhodnutie mu veľmi výrazne nahráva. Vo svojej komunikácii môže rámcovať celú vec v tom zmysle, že išlo o politickú kauzu a že sa nič z toho nedokázalo,“ hovorí politológ Miloš Gregor z Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity.

Babiš dlhodobo dokázal oslovovať veľké množstvo voličov, má veľký podiel skalných priaznivcov. Jeho volebný potenciál, rovnako ako potenciál ANO, však nie je príliš vysoký. Respektíve nie je oveľa vyšší, než koľko ANO získava vo volebných prieskumoch.

To môže značiť, že pre veľa voličov je hnutie ANO jasnou prvou voľbou, pre ešte viac voličov je však voľba ANO neprijateľná. Do akej miery za to môže aj Babišova trestná kauza, je otázne. Verejné prieskumy túto vec dosiaľ neskúmali.

Podľa Gregora môže byť rozsudok dôležitý pre finále volieb. „Najmä je však pondelok podstatný pre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie