Denník N

Vývoj bojov (319. deň): Severne od Bachmutu vznikla kríza, Rusi po mesiacoch neúspechov postúpili

Generálplukovník Olexandr Syrskij v bunkri v Soledare. Foto - AP
Generálplukovník Olexandr Syrskij v bunkri v Soledare. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ťažké boje o Soledar hrozia odrezaním Bachmutu od jednej z ciest.
  • Zima prišla, koncom týždňa sa oteplí.
  • Ukrajinci tvrdia, že prví zaútočia Rusi.
  • Spojenci spravili Ukrajincom Vianoce – aké nové zbrane im pošlú.
  • Briti si myslia, že Rusi v bojoch použili Su-57.
  • Mapa dňa – Bachmut.
  • Videá dňa – Bradley, AMX-10 a Marder – ukážky novej západnej techniky pre ukrajinskú armádu; emotívny zostrih z ukrajinských zákopov; ukrajinskí civilisti zapálili ruské BMP-2 v prvé dni vojny; let popod vedenie vysokého napätia; obrnené vozidlo primrzlo k zemi; ukrajinský tank bojuje pri soľných baniach v Soledare.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 8. januára.

Ťažké boje o Soledar hrozia odrezaním Bachmutu od jednej z ciest. Keby táto časť Vývoja bojov vznikla minulý týždeň v piatok, bol by v nej dôvod na vážne znepokojenie. Keby v sobotu, takmer by bol čas na paniku. V nedeľu nastalo mierne upokojenie. V pondelok sa na udalosti posledných dní v okolí Bachmutu dá pozrieť s odstupom.

Vo štvrtok popoludní začali z oblasti prichádzať správy o výrazných ruských úspechoch. Po mesiacoch márnych útokov proti pripravenej obrane priamo v Bachmute tentoraz ruská armáda uspela v severnejšom meste Soledar.

Mestečko kedysi malo desaťtisíc obyvateľov. Názov mu dali soľné bane. Soledar sa dá do slovenčiny voľne preložiť ako Dar soli.

Dokonca sa objavili špekulácie, že práve soľ je skutočným dôvodom, pre ktorý vagnerovci Jevgenija Prigožina tak úporne o túto oblasť bojujú. Vraj chce na baniach zarobiť. Rusi by ich určite mali radi pod kontrolou, ale považovať ich za hlavný motív znie ako nezmysel.

Podstatné je, že Rusi vo štvrtok vrhli do útoku na mesto veľký počet vagnerových väzňov, mobilizovaných vojakov a výsadkárov pravidelnej armády. Podarilo sa im ovládnuť susedné Bachmutske a veľkú časť Soledaru. O to, akú veľkú, sa doteraz vedú spory. Podľa ruských zdrojov takmer celé mesto, podľa ukrajinských len jeho menšiu časť.

Boje však určite prebiehali priamo pri baniach, o čom svedčí aj toto video zo soboty, na ktorom ukrajinský tank útočí na ruské pozície:

Soledar je roztiahnutý na vyše sedem kilometrov, pričom z pohľadu Rusov sú bane na približne piatom. Za nimi je už len menšia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie