Denník N

Dĺžku cvičenia možno preceňujeme. Stačia tri minúty denne a riziko úmrtia výrazne klesá, ukazuje nový výskum

Pomôže aj výlet do prírody. Foto N - Peter Kováč
Pomôže aj výlet do prírody. Foto N – Peter Kováč

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

nová štúdia austrálskych a britských vedcov ukazuje, že na výrazné zníženie rizika predčasného úmrtia z akejkoľvek príčiny stačia tri minúty fyzickej aktivity denne.

Odborníci to zistili tak, že sedem rokov monitorovali zdravotné údaje starších ľudí, ktorí necvičia, ale u ktorých platilo, že počas dňa vykonali aspoň tri intenzívne aktivity trvajúce približne jednu minútu. Celkovo išlo o viac ako 25-tisíc ľudí.

Už tri intenzívne minúty znamenali výrazný efekt, pri jedenástich aktívnych minútach kleslo riziko úmrtia dokonca takmer o polovicu. Pri kardiovaskulárnych ochoreniach alebo pri rakovine bol efekt krátkeho cvičenia ešte výraznejší.

Podľa vedcov to znamená, že na zásadné zlepšenie vlastného zdravia nepotrebujeme permanentku do fitnescentra či dlhé hodiny tréningu. Stačí napríklad pobehnutie za psom, vynesenie nákupu po schodoch či pár aktívnych momentov pri hre s deťmi.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu a pohybe, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Väčšina z nás si uvedomuje, že pravidelný pohyb a cvičenie je prospešné pre naše zdravie. Pri nabitom harmonograme však na fyzickú aktivitu mnohokrát nezostane čas. Niekedy ide len o výhovorku, inokedy naozaj nestíhame, to však teraz nechajme bokom.

Údaje z novej štúdie ukázali, že na získanie zdravotných výhod z cvičenia či akejkoľvek pohybovej aktivity nie je nevyhnutné dlhé časové obdobie. Stačia už tri minúty denne a riziko predčasného úmrtia z akejkoľvek príčiny výrazne klesá. Aspoň tak to deklaruje výskum. Podmienkou však je, aby sme spomínané tri minúty využili naplno.

Na štúdii spolupracovali vedci z Británie a Austrálie, dáta potrebné pre výskum čerpali z britskej BioBank – databázy, ktorá od roku 2006 zhromažďuje informácie o genetike, životnom štýle a celkovom zdraví populácie. Dnes sú v databáze záznamy už od viac ako 500-tisíc ľudí.

Dáta boli získané pomocou inteligentného náramku, ktorý denne monitoroval aktivitu účastníkov výskumu.

Odborníci v databáze vybrali 25 241 ľudí s priemerným vekom 62 rokov, pričom sa zamerali na takých, ktorí uviedli, že vo voľnom čase necvičia a zvyčajne za týždeň absolvujú len jednu rekreačnú prechádzku. 56 percent tvorili ženy.

Tím výskumníkov si pri vybranej vzorke všimol, že aj keď ide o ľudí, ktorí nešportujú, až 89 percent z nich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie