Denník N

Ceny školských obedov výrazne stúpli. Celý prídavok na dieťa ide do školy, sťažujú sa rodičia

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Rodičov na celom Slovensku v novom roku prekvapili vyššie poplatky v školách. Za školské obedy zaplatia niekde aj o polovicu viac, priplatia si aj za školné či poplatok do Združenia rodičov a priateľov škôl. Rodičia zisťujú, že inflačnú pomoc od štátu nepocítia – pretože ju pošlú rovno do školy.

Jana z Košíc dostane vo februári prvýkrát vyšší prídavok na dieťa vo výške 60 eur, no celá suma pôjde do školy. Za obedy pre najmladšiu dcéru, ktorá je na prvom stupni základnej školy, mesačne zaplatí namiesto približne 30 eur až 45 eur. Poplatok za poobedňajšiu družinu sa jej zvýšil z 11 eur na 15 eur.

Jana má ešte ďalšie dve staršie deti, ktoré chodia na druhý stupeň základnej školy. Obedy pre ne zdraželi ešte viac, a to na 50 eur mesačne. Pre ich rodinu to znamená, že len za školské obedy pre tri deti pošlú do školy takmer 150 eur. „Z toho všetkého, čo nám nasľubovali minulý rok, ostaneme ešte v mínuse,“ konštatuje Jana.

Školské jedálne sa už niekoľko mesiacov sťažujú, že pre vysoké ceny potravín už nedokážu navariť žiakom z poplatkov rodičov, preto obmedzili ovocie či drahé hovädzie mäso. Nevedia však, či im vyššie poplatky pomôžu vrátiť sa do čias spred inflácie. Obávajú sa totiž, že rodičia budú deti z obedov odhlasovať, pretože pre nich budú pridrahé.

Slobodná matka: Školské poplatky stúpli o 120 eur

Vo facebookovej skupine rodičov Zavretá škola sa pod jedným z príspevkov viac ako dvesto rodičov posťažovalo, ako zásadne sa im zvýšili ceny za obedy. Mnohí z nich nemajú nárok na daňový bonus, a tak nedostali od štátu žiadnu zásadnú pomoc na zvládnutie rastúcich cien.

Ako napríklad Miroslava, ktorá sa musela zmieriť s tým, že v novom roku za svoje tri deti zaplatí o 120 eur mesačne naviac na rôznych školských poplatkoch. Je slobodná matka, od muža dostáva výživné na tri deti iba 250 eur. „Záujem o výchovu z otcovej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ceny energií

Rodičovstvo

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie