Denník N

Utečencov v Kanade vítal premiér, u nás z vlády nikto

Skupina 149 asýrskych kresťanov v noci pristála v Košiciach. Foto - TASR
Skupina 149 asýrskych kresťanov v noci pristála v Košiciach. Foto – TASR

Prijatie ľudí prenasledovaných Islamským štátom v Toronte vyzeralo inak ako u nás.

„Je to úžasný moment pre Kanadu,“ povedal kanadský premiér Justin Trudeau, keď na letisku v Toronte vítal 163 utečencov zo Sýrie. V jeho prejave, ktorý odznel v angličtine aj vo francúzštine, bolo viac silných momentov. Denník Toronto News zasa vyšiel s titulkom v arabčine: „Vitajte v Kanade“.

„Vystúpili z lietadla ako utečenci, ale odídu z tohto terminálu ako ľudia s trvalým pobytom v Kanade, s číslom sociálneho poistenia, so zdravotnou kartou a s možnosťou stať sa plnohodnotnými Kanaďanmi,“ hovoril nový kanadský predseda vlády. „Takto ukazujeme svetu, že máme otvorené srdcia.“

Do konca februára má do Kanady prísť 25-tisíc ľudí, prijať ich sú pripravení vo všetkých desiatich kanadských provinciách. Ďalšie lietadlo s utečencami dorazí v sobotu do Montrealu.

Na košickom letisku náš premiér nebol

Zhodou okolností takmer v rovnakom čase pristálo lietadlo s utečencami aj na Slovensku. Na skupinu 149 asýrskych kresťanov vo štvrtok v noci na košickom letisku čakali len zástupcovia ministerstva vnútra, nikto z vlády.

„Nevidíme dôvod na to, aby ich vítali predstavitelia vlády, na palube lietadla bol ich kňaz, preto ich vítali predstavitelia cirkvi a slovenský kňaz, s ktorým sa poznali,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

Pôvodne sa malo 25 rodín zo severného Iraku po krátkom pobyte rozdeliť do dedín v okolí Nitry a tam začať s integráciou do spoločnosti. Premiér Robert Fico po protestoch ľudí z obcí v nedeľu oznámil, že plán sa mení, utečenci nikam nepôjdu proti vôli ľudí z obcí, kde mali žiť, a proces integrácie po mimovládkach preberá štát.

Rodiny teraz previezli do azylového zariadenia ministerstva vnútra v Humennom. Azylantov čaká karanténa, ktorá potrvá asi tri týždne, potom už budú mať voľný pohyb.

Vítal ich len hovorca

My potrebujeme v prvom rade naučiť týchto ľudí slovenčinu, pretože to bude základ k tomu, aby sa vedeli dobre integrovať do našej spoločnosti,“ povedal Netík, ktorý na ľudí z Iraku na letisku v Košiciach čakal.

Za pomoc pri úniku pred hrozbou Islamského štátu poďakoval za skupinu chaldejský kňaz Douglas Al-Bazi, ktorý irackých kresťanov na ceste na Slovensko sprevádzal. Vyjadril vďaku slovenskej vláde, cirkvi a všetkým, čo sa na evakuácii a presídlení podieľali.

Ďakujem ľudu Slovenska, že otvoril náruč prenasledovaným kresťanom, ktorí potrebujú bezpečné miesto a nový domov.“ Na letisku ich čakal aj organizátor pomoci, kňaz Peter Brenkus, ktorý vedie občianske združenie Pokoj a dobro a organizoval príchod sýrskych kresťanov na Slovensko.

Video: Kňaz verzus krčma. Prijme slovenská dedina utečencov? 
autor: Martina Pažitková

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie