Denník N

Umelá inteligencia – o to múdrejšia, o čo my sme hlúpejší

Ilustračné foto - Jumpstory
Ilustračné foto – Jumpstory

Čoskoro zistíte, že GPT-3 nie je génius, iba najlepší klamár.

Ak niečo posledné týždne rozrušilo a vzrušilo ľudí okolo technológií a inovácií, tak je to spustenie GPT-3. Pár dní milióny používateľov skoro ani nehovorili o ničom inom. Čo je to?

GPT-3 je model strojového učenia, v preklade „umelá inteligencia“ schopná formulovať myšlienky, odpovedať na otázky, „písať“ a „rozumieť“. Na rozdiel od ostatných podobných systémov bol trénovaný na násobne väčšom počte dát, prakticky na celom internete. Výsledkom nie je smiešny „asistent“ ako Siri (ak máte iPhone), alebo Alexa, ktoré vedia pár otázok a odpovedí a na iné sa ani nepokúšajú odpovedať.

GPT-3 je prvý prípad v dejinách, keď ani po hodine písania si s robotom nebudete vedieť zatvoriť sánku. Pokojne si predstavte film Ona (Her). A vyskúšajte sami na adrese http://chat.openai.com.

Vie všetko, má encyklopedické informácie o akejkoľvek veci, hovorí k vám priamo po slovensky, „chápe“ kontexty, generuje aj celé dlhé texty, ktoré majú hlavu a pätu. Eseje, články, pokojne aj básničku. Píše na akúkoľvek tému veľmi relevantné odpovede, lepšie ako váš najmúdrejší známy po tom, čo zjedol štyri encyklopédie.

Autori museli v posledných týždňoch výrazne obmedzovať témy, na ktoré sa vie s vami rozprávať, lebo sa ukázalo, že vie celkom dobre radiť aj v tom, ako vyrobiť po domácky bombu alebo napísať počítačový vírus.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Umelá inteligencia

Komentáre

Teraz najčítanejšie