Denník N

40 láskavých a pekných vecí, ktoré môžete tento rok urobiť

Ilustrácia - F. S. s Midjourney
Ilustrácia – F. S. s Midjourney

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Britský denník Guardian zverejnil pred pár dňami zoznam láskavých vecí, ktoré môžu ľudia v tomto roku urobiť. Inšpirovali sme sa ním, oslovili sme kolegov, priateľov a známych, aby nám poradili, ako môže každý z nás tento rok pomôcť niekomu zlepšiť deň či celý jeho život. Výsledok vás možno inšpiruje.

1. Zaparkujte o čosi ďalej od domu

„Naše“ voľné miesto rád využije niekto, kto má menšie deti alebo zdravotné problémy, vraví Fero Pauliny z Nadácie Pontis.


2. Potešte ľudí maličkosťami, o ktorých snívajú

„Pozorne počúvajte svojho partnera alebo partnerku, kolegov, blízkych a susedov, a zapisujte si akékoľvek maličkosti, ktoré medzi rečou spomenú ako niečo, čo ich teší, čo majú radi alebo po čom túžia,“ radí psychologička Táňa Sedláková. Počas roka túto maličkosť spravte alebo zabezpečte, a to aj bez nejakej špeciálnej príležitosti.


3. Počúvajte druhých, naozaj počúvajte

„Aspoň raz v konverzácii s niekým pre zmenu len počúvajme. Skutočne sa stíšme a skúsme sa o človeka úprimne zaujímať – a ak už sa niečo pýtať, tak sa pýtať na neho. Robí to divy, lebo je to láskavosť, ktorú si bežne ani neuvedomujeme,“ upozorňuje sinologička, folkloristka a spisovateľka Dominika Sakmárová.

Ilustrácia – F. S. s Midjourney

4. Čítajte si doma nahlas

Nielen deťom, čítať si môžete aj s partnerom alebo partnerkou, s kamarátmi či spolubývajúcimi. Večer strávený pri televízore alebo Netflixe je zabudnuteľný, no ten deň, keď ste si spolu čítali beletriu alebo poéziu, bude výnimočný. Prípadne si môžete viacerí kúpiť tú istú knihu, čítať ju súčasne a potom o nej spoločne diskutovať.


5. Pochváľte tých, ktorí si to zaslúžia

Ak sa vám niečo páči alebo vás niečo potešilo, povedzte to nahlas. „Nebudeme nikdy trápni, ak niekomu zložíme kompliment, aj keď toho človeka nepoznáme,“ vraví moderátorka a spisovateľka Tamara Šimončíková Heribanová.

Pripája sa aj psychológ Radomír Masaryk: „Skúsme napísať skvelú recenziu na reštauráciu, keď nám chutilo – alebo rovno odovzdať poďakovanie kuchárovi. Skúsme poďakovať prednášajúcemu za výborne pripravenú prednášku, alebo napísať krátke ďakujem učiteľom vašich detí, ak si to zaslúžia. Alebo napísať krátky pochvalný email autorovi článku či blogu, ak nám zlepšili náladu,“ radí.


6. Buďte aktívni, pomôžte vyriešiť problémy

Ak vás niečo trápi alebo hnevá, začnite byť v danej téme aktívni. „Či už ide o klímu, lepší život v meste, čistotu okolia. Ak začnete byť aktívni, tak nielenže bude tento svet krajší, ale aj vám bude tak nejako lepšie na duši,“ vraví odborníčka na PR a marketing Blažena Sedrovičová.

Je niekde rozbitý chodník alebo vidíte cestou do práce dieru v ceste? „Veľa vecí v našom okolí sa dá vyriešiť, len sa treba ozvať,“ vraví programátor Jano Suchal. „Platíme si úradníkov a údržbárov z našich daní, ktorí možno ani nevedia, čo ľudí trápi, keď si o tom len šomreme popod fúzy. Využívajte odkazprestarostu.sk, ozvite sa správcovi bytového domu alebo napíšte na miestny úrad. Aj keď to znie neuveriteľne, väčšinou to zafunguje,“ dodáva.


7. Darujte knihy tam, kde ich potrebujú

Knižné búdky, poličky v nemocniciach, finančne poddimenzované knižnice. „Ak máte doma knihy, o ktorých viete, že ich už nebudete čítať, a nepotrebujete ich vlastniť, posuňte ich ďalej. Opýtajte sa napríklad vo vašej najbližšej knižnici, určite sa potešia,“ radí Jana Šlinská z Mestskej knižnice v Bratislave. Táto knižnica napríklad prijíma knihy od čitateľov celoročne. Niektoré zaradí rovno do fondu, iné putujú na burzu, kde sa z predaných kníh neskôr kupujú audioknihy pre oddelenie pre nevidiacich a slabozrakých.


8. Všímajte si aj „neviditeľných“ ľudí

Zdravte sa na prvý pohľad neviditeľným. Aj obyčajný pozdrav alebo želanie dobrého dňa dokážu veľké veci, myslí si novinárka Denisa Ballová. „Zdravte sa pani, ktorá dokladá jogurty na poličku v potravinách, určite ju desať ľudí pred vami len tak obišlo. Všimnite si esbéeskára, ktorý stojí pri vchode obchodu, nadviažte očný kontakt a pozdravte sa. Možno bude najskôr prekvapený, že si ho niekto všimol. A keď nastupujete do autobusu alebo električky, nemiňte šoféra alebo šoférku bez pozdravu. Veď vás vezie tam, kam potrebujete,“ dodáva.

„Skúste sa predavačky v obchode, lekárničky či iných ľudí v službách opýtať, ako sa majú, aký majú deň, no opýtajte sa ich to tak naozaj a aj naozaj počúvajte,“ pridáva sa odborníčka na PR a marketing Blažena Sedrovičová.


9. Usmievajte sa na druhých

„Usmievajte sa. Na ulici. Sami. Pokojne len tak. A usmievajte sa na druhých ľudí,“ radí moderátor a komik Jakub Lužina. „Postupne zistíte, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pekné veci

Vzťahy

Slovensko

Teraz najčítanejšie