Denník N

Slobodník hovorí, že Štefan Žiga mu dával peniaze na toaletách v baroch. Príbuzný poslanca Hlasu priznáva len luxusné dary

Člen predsedníctva Hlasu Peter Žiga a syn jeho bratranca Štefan Žiga. Foto – N
Člen predsedníctva Hlasu Peter Žiga a syn jeho bratranca Štefan Žiga. Foto – N

(Aktualizované 11. 1.) Štefan Žiga je obžalovaný z toho, že v rokoch 2016 až 2020 dal bývalému policajnému funkcionárovi najmenej 85-tisíc eur a kupoval si tak svoju beztrestnosť.

Bývalý riaditeľ finančnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Bernard Slobodník a podnikateľ z východného Slovenska Štefan Žiga sa poznajú už viac ako šesť rokov.

Za prvé stretnutie vraj vďačia náhode, spoznali sa pri cigarete na policajnom prezídiu.

Aspoň tak to po rokoch vyrozprával vyšetrovateľom Štefan Žiga, príbuzný Petra Žigu, poslanca Hlasu a v minulosti ministra hospodárstva aj životného prostredia za Smer. A takto ten príbeh teraz zaznel aj na súde.

Slobodník je jedným z kľúčových svedkov vo viacerých prípadoch, v ktorých odkrýva fungovanie systému „našich ľudí“ za vlád Roberta Fica a Smeru. Tento prípad je dôležitý aj postavou Petra Žigu, ešte stále vplyvného politika v Hlase Petra Pellegriniho. Jedno z kľúčových stretnutí prípadu aj s Norbertom Bödörom sa podľa Slobodníka odohralo v politikovom hoteli Aston v Bratislave a podľa dvoch svedkov tam bol aj Peter Žiga. Práve v tomto hoteli sídli aj politikova firma.

Štefan Žiga je obžalovaný z toho, že v rokoch 2016 až 2020 vyplatil Slobodníkovi najmenej 85-tisíc eur ako úplatky za beztrestnosť a za informácie z polície o tom, či mu hrozí stíhanie.

Štefan Žiga priznáva, že so Slobodníkom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bödörovci

Slovensko

Teraz najčítanejšie