Denník N

Západ možno dodá Ukrajine najmodernejšie tanky. Priblížilo by to koniec vojny?

Tank Leopard 2A4 pred slovenským ministerstvom obrany. Ilustračné foto - TASR
Tank Leopard 2A4 pred slovenským ministerstvom obrany. Ilustračné foto – TASR

Berlín už pripúšťa, že poskytne svoje najmodernejšie tanky Leopard 2, ak to urobia aj ostatní. Tank je na fronte stále nenahraditeľný, vysvetľuje vojenský analytik.

Keby mala Ukrajina viac moderných západných zbraní, lepšie by sa ubránila Rusku. Dokonca by mohla zvíťaziť a nemuseli by sme byť svedkami dlhotrvajúcej ničivej vojny.

Taký je názor viacerých vojenských analytikov aj niektorých svetových politikov. Napriek tomu sa Západ doteraz zdráhal posielať Kyjivu svoje najúčinnejšie zbrane, napríklad tanky.

To sa však pomaly mení. Dodávku tankov Ukrajine zvažuje napríklad Veľká Británia a viaceré krajiny tlačia na Nemecko, aby Ukrajincom poskytlo svoje Leopardy. V tom prípade by sa pridalo aj Poľsko či Fínsko.

Prečo sa však Berlín k tomuto kroku zdráha pristúpiť? A ako veľmi by dodávky tankov zmenili situáciu na ukrajinskom fronte?

Chcete skôr koniec vojny? Dajte nám tanky

„Aby sme vyhrali rýchlejšie, potrebujeme tanky,“ citovali Financial Times ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova. Jeho bezpečnostný poradca pre britské noviny povedal, že teraz musí Západ prekonať ďalšiu mentálnu prekážku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie