Denník N

Pediatrička, ktorá odišla: V Nemecku sa lekár pri vstupe do izby pacientovi predstaví a podá mu ruku

Foto - archív Kataríny Lundén
Foto – archív Kataríny Lundén

Keď v nemocnici denne vidíte diery v linoleu, okná, cez ktoré prefukuje, a nemáte slušný záchod a lekársku izbu, vplýva to nielen na lekára, ale aj na pacienta, hovorí pediatrička Katarína Lundén, ktorá pred desiatimi rokmi odišla zo Slovenska.

Katarína Lundén je pediatrička, pochádza zo Slovenska, kde dva roky pracovala v nemocnici. Potom osem rokov pracovala v Nemecku. Teraz žije vo Fínsku a z rodičovskej vidí, ako tam funguje zdravotná starostlivosť o deti.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • v čom je iný systém pediatrie vo Fínsku, kde sa o deti starajú detské sestry;
  • že v Nemecku sa lekár pri vstupe do izby pacientovi predstaví a podá mu ruku;
  • či pôjde voliť, ak budú na Slovensku predčasné voľby.

V čom je život vo Fínsku iný ako na Slovensku?

Vo Fínsku ma príjemne prekvapila veľmi dobre zdigitalizovaná štátna správa. Človek nemusí dlho čakať na úrade a veľa vecí vybaví z domu. Je tam aj omnoho menej byrokracie, keď to porovnám napríklad s Nemeckom. Príjemne ma prekvapila aj ich jazyková gramotnosť. Sú tam dva úradné jazyky – fínčina a švédčina –, nemáte však problém dohovoriť sa po anglicky. Povedala by som, že 90 percent obyvateľov má veľmi slušnú angličtinu. Aj informácie v štátnej správe sú v angličtine. Fínsko si asi uvedomilo, že je tam veľa prisťahovalcov a expatov a fínčina nie je práve najľahší jazyk na naučenie, tak je to taký neoficiálny tretí úradný jazyk. S angličtinou sa dohovoríte všade.

Učíte sa po fínsky?

Áno. Po švédsky už celkom obstojne viem, naučila som sa to cez manžela, ktorý je po švédsky hovoriaci Fín. Teraz je pre mňa výzvou fínčina. To je však úplne iný jazyk ako tie, ktoré viem. Patrí do skupiny ugrofínskych jazykov a gramatika aj slovíčka sú úplne odlišné.

O Fínsku sa niekedy hovorí ako o chladnej krajine s chladnými ľuďmi. Aká je vaša skúsenosť?

Sčasti je to pravda. Zima je tu veľmi dlhá, aj preto sú ľudia viac vnútri. Keď máte mínus 15 stupňov Celzia, tak sa nerozprávate hodinu so susedom na dvore. Sú viac uzatvorení, Slováci sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie