Denník N

Tak nám predali PKO

Planetárium podľa developera PKO. Vizualizácia – Henbury Development
Planetárium podľa developera PKO. Vizualizácia – Henbury Development

Mesto sa nesprávalo ako dobrý hospodár, poslanci spolu s primátorom pochovali PKO bez náhrady.

Pred dvoma týždňami zverejnilo mesto zámer predať investorovi budovu PKO za jedno euro, čo znamená jeho zbúranie a definitívny koniec. Bolo to dva dni po verejnej prezentácii, kde investor predstavil planetárium a mediatéku, ktoré ho majú nahradiť, a iba nejasne ukázal, ako budú vyzerať bytové domy a administratívne priestory v objeme 70-tisíc metrov štvorcových, ktoré chce na nábreží postaviť.

Bolo to dva dni po prezentácii, na ktorú primátor neprišiel, lebo by musel vysvetľovať verejnosti, prečo upustil od svojho volebného sľubu vypracovať projekt Dunajskej promenády aj s projektom PKO.

V utorok tento týždeň poslal poslancom zásady dohody s investorom a vo štvrtok ráno o 8:37 im poslal 47-stránkový materiál o podmienkach predaja PKO. Čo na tom, že poslanci v ten istý deň o 8:30 začali rokovanie o rozpočte na budúci rok a nestihnú si materiál prečítať.

Primátor uviedol materiál s argumentom, že občania sú z tejto kauzy frustrovaní a čakajú od mesta riešenie. A že ním zbavuje mesto hrozby pokút vo výške 43 mil. eur, ktoré si nárokuje od mesta investor ako ušlý zisk a nesplatené nájomné. Bolo jasné, že tí istí poslanci, ktorí schválili rozpočet, podporia aj tento návrh, že sú s primátorom dohodnutí a ani nepotrebujú čítať tých 47 strán.

Rozprava k tomuto bodu trvala takmer šesť hodín. Viacerí navrhovali vytvoriť časový priestor, aby sa materiál mohol posúdiť v komisiách a bol čas o ňom diskutovať so znalosťou veci. Tí, čo ho aspoň čiastočne prečítali, zistili, že mesto sa v ňom vzdáva svojich oprávnení, ktoré má zo zákona pri posudzovaní stavieb.

Dopredu vyhlasuje, že investičný zámer investora je v súlade s územným plánom, rovnako planetárium a mediatéka, takisto aj budúca podoba promenády. Dopredu sa mesto vzdáva, že nebude robiť územný plán zóny, aby podrobnejšie zaregulovalo tento cenný priestor. Celá podoba nábrežia bude v réžii súkromného investora a stavebného úradu, ale mesto je z toho po tejto dohode vonku.

Mesto nebude čakať ani na výsledok súdneho sporu, v ktorom sa rozhoduje, či poslanci dali súhlas na zbúranie PKO už pri predaji pozemku. Krajský súd dal za pravdu mestu, že sám primátor nemôže rozhodnúť o mestskom majetku, lebo to môže len zastupiteľstvo, ale súčasne povedal, že podľa neho taký súhlas udelený bol.

V tejto kľúčovej veci povolil mestu dovolanie na Najvyšší súd, aby sa táto otázka definitívne rozhodla. Bolo by logické počkať na rozhodnutie Najvyššieho súdu – ak by mesto prehralo, potom by dohoda o predaji za jedno euro bola namieste, ale ak by vyhralo, tak by mesto malo šancu prehovoriť do budúcej podoby nábrežia podstatne silnejšie.

To sa už nedozvieme, lebo nakoniec 28 poslancov odsúhlasilo návrh primátora. Podľahli strašeniu veľkými pokutami, vzdali sa obrany mestského majetku pri kauze, ktorú pred 10 rokmi spustil primátor Ďurkovský, keď nechal poslancom schváliť predaj pozemku pod PKO bez toho, aby vyriešil, čo s budovami.

Vtedy sa mesto nesprávalo ako dobrý hospodár, ale tak sa nesprávalo ani včera, keď poslanci spolu s primátorom pochovali PKO bez náhrady. Dnes sa tí, čo v roku 2005 hlasovali za predaj pozemku pod PKO, hanbia za svoje rozhodnutie. Myslím, že rovnako sa raz budú hanbiť tí, čo dnes hlasovali za návrh primátora Nesrovnala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie