Denník N

Otvárajú nové témy a kritizujú Rusko. V Európe sa k moci dostávajú sebavedomé ženy

Estónska premiérka Kaja Kallasová, dánska premiérka Mette Frederiksenová, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, fínska premiérka Sanna Marinová a moldavská prezidentka Maia Sanduová. Foto - TASR/AP
Estónska premiérka Kaja Kallasová, dánska premiérka Mette Frederiksenová, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, fínska premiérka Sanna Marinová a moldavská prezidentka Maia Sanduová. Foto – TASR/AP

Keď Rusko koncom februára napadlo Ukrajinu, na čele 13 zo 45 európskych krajín boli ženy. Krajinu viedli buď z prezidentského, alebo premiérskeho kresla.

Dokazuje to aj snímka z indicko-severského samitu, ktorý sa vlani v máji konal v Kodani. Indický premiér Naréndra Módí a nórsky premiér Jonas Gahr Støre boli jedinými mužmi v skupine politikov či skôr političiek. Ocitli sa totiž v prítomnosti premiérok Dánska, Fínska, Islandu a Švédska.

Ženy zastávajú vysoké politické funkcie aj v ďalších krajinách vrátane Moldavska, Estónska, Francúzska, Grécka, Maďarska, Kosova, Litvy, Srbska a Slovenska.

Podľa amerického think-tanku Rady pre zahraničné vzťahy (CFR), ktorý sleduje účasť žien v politike, pomáha pôsobenie žien vo vrcholových politických funkciách k rovnosti a stabilite.

Političky podľa nich vo väčšej miere podporujú rodovú rovnosť nielen svojím priamym zapojením sa, ale aj prostredníctvom politík, ktoré pomáhajú ženám zohrávať plnohodnotnú úlohu vo verejnom živote a v oblastiach, ako sú zdravotníctvo či vzdelávanie.

Líderky vo vojne

Predovšetkým v Škandinávii a Pobaltí pôsobia političky, ktoré po začiatku vojny na Ukrajine medzi prvými odsúdili ruskú agresiu a boli hlasnými kritičkami váhania veľkých európskych štátov vo veci podpory Kyjiva.

Estónska premiérka Kaja Kallasová, ktorej mamu a starú mamu v minulosti deportovali na Sibír, päť dní pred ruskou inváziou na Ukrajinu povedala, že Putin chce to, čo nikdy nebolo jeho. Po začatí vojny kritizovala telefonáty európskych lídrov do Kremľa.

„Spôsob, ako môže Rusko vycúvať z vojny, je, že opustí Ukrajinu. To je spôsob, ako vycúvať z vojny,“ povedala fínska premiérka Sanna Marinová počas pražského samitu vlani v októbri. Bolo to v ostrom kontraste s politikmi, ktorí hovorili o ústupkoch Moskve.

Treba dodať, že často sú to političky z krajín, ktoré sa cítia bezprostredne ohrozené možnou ruskou agresiou.

Starší páni v oblekoch a kvóty

Čím to je, že sa vo viacerých krajinách v politike za posledné roky presadili práve ženy? Podľa odborníčok na rodovú rovnosť a zastúpenie žien v politike za to môže rastúci význam žien v západných spoločnostiach.

„Ženy sú čoraz vzdelanejšie, emancipovanejšie, ekonomicky úspešnejšie a už nie sú ochotné zmieriť sa s tým, že ich potreby politické strany nereflektujú,“ hovorí pre Denník N Silvia Hudáčková, ktorá sa téme žien v politike venovala v rámci svojej doktorandskej práce na Univerzite Komenského.

„Druhou ingredienciou, ktorá je potrebná na to, aby ženy uspeli vo vrcholovej politike, sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie