Denník N

Iveta Radičová: Obed s expremiérmi by mi nechutil

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pozrite sa, ako po sebe štekáme, koľko nenávisti je v spoločnosti, hovorí expremiérka Iveta Radičová.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ako ste oslávili tridsiate výročie vzniku Slovenskej republiky?

Bohužiaľ, s chrípkou, ktorá teraz mnohých zaťažuje, takže trošku v horúčkach, ale vnímala som.

To bol aj dôvod, prečo ste neprišli na slávnostný galavečer, ktorý organizoval premiér Eduard Heger? 

Áno, chrípka bola tým dôvodom a to sa nedá naplánovať. Tridsiate výročie je náš príbeh tak, ako sme si ho napísali. Je to výročie, pri ktorom sa patrí pripomínať si, odkiaľ a kam kráčame.

Chýbali viacerí expremiéri. Igor Matovič ani neodpovedal na pozvanie. Robert Fico chcel prísť, ale len pod podmienkou, že mu dovolia mať prejav. Mikuláš Dzurinda bol tiež chorý a Jozef Moravčík potvrdil, že príde, no neprišiel. Boli tam len bývalí premiéri Mečiar, Čarnogurský a Pellegrini. 

Nerobila by som z toho zásadné závery. Chorobu si nevyberáte. Osobne som potvrdila účasť a bola by som prítomná. Sú udalosti, kde má zmysel vyhodnotiť, čo máme za sebou, možno aj sumarizovať, kde sme spravili chyby, aby sme sa im možno skúsili vyhnúť. A druhý moment je, že predsa to bol naozaj zlomový moment pre vývoj Slovenskej republiky. O tom niet najmenších pochýb.

Český premiér Petr Fiala zorganizoval na úrade vlády stretnutie všetkých českých premiérov: „Napriek tomu, že máme rozdielne názory, pokladám za dobré, aby v tejto slávnostnej chvíli boli spolu všetci, ktorí stáli na čele vlády, a aby sme spolu oslávili tento významný sviatok.“ Na Slovensku sa taký obed premiér ani nepokúsil zorganizovať. Bolo by to vôbec možné? 

Zamýšľam sa, čo mi káže slušná výchova: asi by mi nechutilo. Ale to neznamená, že pokiaľ by sa úradujúci premiér rozhodol, že toto je spôsob a forma, ktoré sú vhodné pri pripomenutí si 30. výročia, tak sa na tom nezúčastním.

Znamená to, že v Česku tie vzťahy v politike nie sú až také zlé ako u nás?

Myslieť si, že bývalí premiéri môžu byť priateľmi, je pomerne naivná

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie