Denník N

Bývalý policajt Kučerka získal čas útekom do Bosny. Za hranicami sú aj Košč, Výboh a Kaľavský

Marián Kučerka na súde pred vyše rokom. V januári po ňom vyhlásili medzinárodné pátranie, v Bosne požiadal o azyl. Foto - TASR
Marián Kučerka na súde pred vyše rokom. V januári po ňom vyhlásili medzinárodné pátranie, v Bosne požiadal o azyl. Foto – TASR

Tri dni pred rozhodovaním Najvyššieho súdu poslal Marián Kučerka ospravedlnenie, že je v Bosne a Hercegovine a že sa mu zhoršil zdravotný stav. Už v novembri sa ospravedlnil, že mal úraz v pivnici. Najvyšší súd mu dal pokutu za obštrukcie.

Bývalý policajt Marián Kučerka získal minimálne týždeň času na slobode navyše. V pondelok poslal ospravedlnenie, že je za hranicami, kde sa mu zhoršil zdravotný stav. Senát aj prokurátor majú pochybnosti, či nekoná účelovo.

Najvyšší súd mal pritom vo štvrtok rozhodnúť o Kučerkovom odvolaní. Sudca Ján Hrubala zo Špecializovaného trestného súdu ho v marci odsúdil za korupciu na jedenásť rokov a trest prepadnutia majetku. Obžalovaný je za to, že za vysoké úplatky zametal pod koberec viaceré prípady, napríklad aj prípad Štefana Žigu, príbuzného bývalého ministra Petra Žigu.

Senát Juraja Klimenta odročil štvrtkové verejné zasadnutie na 19. januára, o novom termíne chcú Kučerku informovať emailom. Ak nepríde, tak naňho vydajú zatýkací rozkaz a zvážia, či začnú proti nemu konať ako proti ušlému.

Zároveň dal súd Kučerkovi pokutu tisíc eur za obštrukcie. Voči tomu podal advokát Martin Bezák v mene klienta sťažnosť.

Po rozhodnutí obhajca povedal, že rozhodnutie senát vníma pozitívne. Je presvedčený, že nie je dôvod na to, aby súd vydal zatýkacie rozkazy na Kučerku, a ani aby konal ako proti ušlému.

Nahlásil stratený pas a 3. januára prekročil hranice

Prokurátor špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus navrhoval súdiť expolicajta ako na úteku už teraz. Je presvedčený, že sa vyhýba trestnému konaniu pobytom v cudzine.

Argumentoval zistenými operatívnymi informáciami z Národnej kriminálnej agentúry.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bödörovci

Slovensko

Teraz najčítanejšie