Denník N

Vallo v Kyjive: Teraz pošleme 25 autobusov, neskôr môžeme poradiť pri zatepľovaní budov

Primátori Budapešti, Bratislavy, Kyjiva, Varšavy a Prahy – Gergely Karácsony, Matúš Vallo, Vitalij Kličko, Rafał Trzaskowski a Zdeněk Hřib v Kyjive. Foto – Bratislava
Primátori Budapešti, Bratislavy, Kyjiva, Varšavy a Prahy – Gergely Karácsony, Matúš Vallo, Vitalij Kličko, Rafał Trzaskowski a Zdeněk Hřib v Kyjive. Foto – Bratislava

Ak Rusi zasiahnu energetickú infraštruktúru ukrajinského hlavného mesta, bude zrejme nasledovať ďalšia veľká migračná vlna, hovorí priamo z Kyjiva bratislavský primátor.

Bratislavský primátor Matúš Vallo pricestoval do hlavného mesta Ukrajiny spolu so zakladajúcimi členmi Paktu slobodných miest – s primátorom Prahy Zdeňkom Hřibom, primátorom Varšavy Rafałom Trzaskowským a primátorom Budapešti Gergelyom Karácsonyom. Vallo sa stretne aj so zástupcom ministra zahraničných vecí, navštívi nemocnicu pre vojnových veteránov aj mesto Buča.

V rozhovore hovorí:

  • akú pomoc Bratislava sľúbila Kyjivu,
  • prečo sú výpadky elektrickej energie oveľa horšie, ako si myslíme,
  • o koľko viac energie spotrebuje ukrajinský dom oproti slovenskému,
  • koľko času strávia Kyjivčania v podzemí.

Prečo ste v Kyjive?

Vlani sme do Paktu slobodných miest prijali Kyjiv, spolu s Berlínom, Hamburgom a Vilniusom. S Kličkom sme strávili skoro celý deň v Prahe spolu. Vtedy sme sa aj rozprávali, že nás raz pozve do Kyjiva. Pozvanie prišlo a my sme sa rozhodli, že prídeme.

Ako vyzerala vaša cesta?

Leteli sme z Viedne do Varšavy, kde sme všetci štyria primátori aj našimi kolegami – každý má so sebou dvoch ľudí, niekto viac – cestovali 18 hodín vlakom priamo do Kyjiva. V podstate nám vyhradili jeden vozeň. Myslím, že sme cestovali rovnako ako už mnohí pred nami, odkedy vypukla vojna.

Čo je cieľom návštevy?

Cieľ návštevy môžeme rozdeliť na dve veľmi dôležité roviny.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Matúš Vallo

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie