Denník N

Zdravotná sestra v Saudskej Arábii: Nehanbím sa hovoriť o plate, moja najlepšia výplata bola 9600 eur

Hana Šlechtová. Foto - archív H. Š.
Hana Šlechtová. Foto – archív H. Š.

Nemocnica mi dala podmienku, že musím schudnúť osem kilogramov ešte pred nástupom. Keď som tam prišla, žiadala, aby som chudla ďalej. Dnes by si to už voči mne nedovolila, tvrdí Hana Šlechtová z Česka, ktorá dva a pol roka pracuje ako zdravotná sestra v Saudskej Arábii.

Hana Šlechtová (1993) je zdravotná sestra, ktorá sa po štyroch rokoch v pražskej nemocnici rozhodla pracovať na transplantačnom oddelení v Kráľovskej nemocnici v Džidde v Saudskej Arábii.

Keď ste okoliu oznámili, že chcete ísť pracovať do Saudskej Arábie, stretávali ste sa s množstvom varovaní. Vraj vás tam unesú a predajú za stádo tiav, skončíte v háreme nejakého šejka, budete žiť medzi teroristami, nik vás tam nebude rešpektovať, lebo ste žena, navyše nie ste moslimka, a podobne. Ako ste to vnímali?

Že chcem ísť do Saudskej Arábie, som sa rozhodla už počas školy. A keďže som dosť zhovorčivá, spomínala som to aj všetkým naokolo. Predsudky, ktoré spomínate, som preto počúvala možno šesť rokov. Vraj mám sedieť doma a byť vďačná za to, čo vôbec mám. Odrádzali ma aj moji najbližší. Dnes viem, že Saudov doma vychovávajú tak, aby si vo všetkom verili, kým u nás ľudí vedieme skôr k tomu, aby o sebe pochybovali. A tak sa mnohí, hoci majú svoje sny, vzdajú ešte skôr, než sa ich pokúsia uskutočniť.

Strach často pramení z nedostatku informácií, z absencie osobnej skúsenosti…

Presne tak. Aj moja rodina sa šialene bála, najmä babky a dedkovia. K sviatkom mi tradične darovali knihy kritické voči moslimskému svetu, ktoré ma mali odradiť, jednoducho sa ma snažili nenásilne presvedčiť, aby som tam nešla. Výnimkou bol len môj strýko, ktorý mi daroval slovník arabčiny. Dnes som už v Saudskej Arábii viac ako dva roky a môžem povedať, že som tu spokojná. Žiadna z hrozieb, o ktorých ľudia doma hovorili, sa nenaplnila. Názor tak postupne mení aj moja rodina.

Motivácie na odchod ste mali dve – fascinácia arabským svetom a peniaze. Nezarobili by ste na Západe viac?

Informácie z mojich zdrojov hovoria, že moja profesia, teda všeobecná sestra, najlepšie zarobí práve v Saudskej Arábii. Dokonca viac ako v Spojených arabských emirátoch. Súvisí to nielen so samotnou mzdou, ale aj s množstvom benefitov, ktoré nám saudské nemocnice poskytujú.

Napríklad?

Okrem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie