Denník N

Postavil si jachtu a plaví sa po svete: Na Arktíde cúval deň a pol pomedzi kryhy, po Amazonke sa dá plaviť len s pištoľníkmi

Miroslav Račan. Foto - archív M. R.
Miroslav Račan. Foto – archív M. R.

V Karibiku nie sú piráti, ide o miestnych kriminálnikov, ktorí si privyrábajú krádežami, tvrdí Čech Miroslav Račan.

Miroslav Račan (1963) si v roku 2005 začal vlastnoručne stavať jachtu. Nazval ju Snehulienka a od roku 2006 doteraz vďaka nej oboplával a navštívil sto krajín sveta. V tejto chvíli sa plaví po Francúzskej Polynézii.

Na jachte ste prvýkrát stáli, keď ste mali 33 rokov. V 42 rokoch ste sa rozhodli postaviť si vlastnú. Nebolo jednoduchšie kúpiť hotovú od renomovaného výrobcu?

Prvá plavba na jachte v 33 rokoch nie je nič nezvyčajné, nezdá sa mi to neskoro. Lákalo ma more, a keďže sa už vtedy vo veľkom cestovalo do Chorvátska na Jadran, logicky som si tam požičal aj loď. Vyskúšal som nejaké plavby, veľmi sa mi to zapáčilo, a tak sa zrodil bláznivý sen – chcem takú loď vlastniť a plávať po celom svete.

Samozrejme, mohol som si kúpiť hotovú, vyrábajú sa ich desiatky druhov rôznych veľkostí. Lenže ja som chcel plávať po celom svete, a na to treba loď jednak pevnú, jednak dobre vybavenú. A taká stojí nesmierne veľa peňazí.

Ako som naberal skúsenosti v Chorvátsku, pochopil som, že potrebujem loď buď z ocele, alebo z hliníka. Také sa však vyrábajú len na zákazku a na to som nemal dosť financií. Keď sa mi potom naskytla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie