Denník N

Šťastie je neposlušnosť voči životu. Nick Cave o strate, traume, viere a tvorbe

Nick Cave na minuloročnej Pohode. Foto N - Tomáš Benedikovič
Nick Cave na minuloročnej Pohode. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nemám už čas na cynizmus, tvrdí hudobník v otvorenom knižnom rozhovore.

Mladej Kise sa narodil syn. Čoskoro však ochorel a zomrel. Milovala ho natoľko, že nedokázala prijať jeho smrť. Zúfalá sa pýtala ľudí, čo robiť. Poslali ju za Budhom.

„Pomôžem ti,“ povedal Budha. „Prines mi z dediny horčicové semienko. No musí byť z domu, v ktorom nikto nikoho nestratil.“

Kisa chodila od domu k domu, o semienka nebola núdza. Ukázalo sa však, že v každej rodine si smrť niekoho odniesla. Kisa si uvedomila, že na svete niet nikoho, kto by nezažil stratu blízkeho. Odložila smútok a svoje dieťa pochovala v lese.

Verejné trúchlenie

Nick Cave spieva tento príbeh rozcíteným falzetom na konci platne Ghosteen (2019). Album vznikol po tragickej smrti jeho pätnásťročného syna.

Zjavná paralela s budhistickým podobenstvom tu nespočíva len v úmrtí dieťaťa. Ale predovšetkým v hľadaní cesty z osobnej traumy. Nebola to len práca na nových skladbách, ktoré sa stali výrazom žiaľu a tiež nástrojom na jeho spracovanie.

Podstatný bol samotný proces trúchlenia. Bolo to zistenie, že smútok potrebuje pomenovanie a vyslovenie. A tiež uši, ktoré mu budú načúvať.

Vzhľadom na Cavov prominentný status sa jeho osobná tragédia stala verejnou. Tento hendikep sa mu však podarilo úplne obrátiť. A to nielen v poukázaní na to, že smútok hviezdy sa v ničom neodlišuje od bolesti kohokoľvek iného.

Cave z odhaleného žiaľu urobil kolektívnu seansu, v ktorej našiel úľavu nielen on, ale aj mnohí iní. Preto sa na koncertoch vkladal do rúk davu, preto si fanúšikov pripustil k telu, preto naplánoval čisto konverzačné turné, preto začal odpovedať na najintímnejšie otázky vo svojom newslettri The Red Hand Files.

A preto na zavŕšenie tohto verejného trúchlenia urobil s blízkym novinárom Seánom OʼHaganom rozsiahly knižný rozhovor, ktorý vyšiel pod názvom Faith, Hope and Carnage (Canongate Books, 2022, slovenský i český preklad sa pripravujú). Nejde o prerozprávaný životopis hviezdy ani o zbierku rokenrolových príbehov zo zákulisia.

Je to grandiózne otvorený dialóg o živote, ktorý sa obrátil naruby.

Hovoriť o smútku

Aký je rozdiel medzi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie