Denník N

Školský týždeň: Učiteľky a učitelia môžu dostať peniaze na svoje vzdelávanie, nový systém sa zavádza nepremyslene

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

Krátko pred Vianocami ministerstvo školstva zverejnilo, že poskytne peniaze na ďalšie vzdelávanie učiteliek a učiteľov. Ide o jednu z reforiem z plánu obnovy. Dobre pripravení vyučujúci totiž majú zásadný vplyv na kvalitu výučby v školách.

Zmyslom opatrenia je, aby učiteľky a učitelia dostávali účelovo viazané peniaze, za ktoré si môžu zaplatiť potrebné školenia. Vďaka tomu by mohli absolvovať aj také vzdelávacie aktivity, na ktoré im neprispeli školy či si ich museli platiť sami. Nový systém by zároveň mohol zvýšiť počet školiteľov a rozšíriť ponuku potrebných školení.

Nové opatrenie sa však stretlo aj s kritikou (napríklad tutu). Preto sa pozrime, či sa ministerstvu darí tento dobre mienený návrh zavádzať do praxe.

Ako funguje vzdelávanie učiteliek a učiteľov v súčasnosti?

Peniaze na ďalšie vzdelávanie svojich zamestnancov a zamestnankýň dostávajú školy od štátu aj dnes. Sú súčasťou príspevku, ktorý každá základná a stredná škola dostáva na základe počtu žiakov a žiačok (takzvaný normatív). Dokopy ide o viac ako 15 miliónov eur ročne.

Peniaze na vzdelávanie vyučujúcich sú však zahrnuté v jednom balíku peňazí na zabezpečenie celkovej prevádzky škôl. Školy ich tak môžu použiť aj na zaplatenie iných potrebných vecí, napríklad na teplo, energie či služby. Údaje však ukazujú, že v roku 2021 školy použili na ďalšie vzdelávanie učiteliek a učiteľov dokopy približne len 2,5 milióna eur. Dôvodom môže byť aj to, že balík na prevádzku je dlhodobo nedostatočný, a tak školy musia na vzdelávaní vyučujúcich šetriť, aby dokázali zabezpečiť svoje fungovanie.

Okrem toho môžu učiteľky a učitelia využívať bezplatné školenia. Tie zväčša poskytujú ministerské organizácie, najmä vďaka veľkým eurofondovým projektom. Nedostatok peňazí tak môže vyučujúcich tlačiť k tomu, aby navštevovali práve tieto školenia. Bez ohľadu na to, či sú v súlade s ich potrebami alebo dostatočne kvalitné.

Nový príplatok na vzdelávanie podľa vlastných potrieb

Práve tieto problémy mala vyriešiť reforma z plánu obnovy. Učiteľky a učitelia by dostali finančný príspevok určený výlučne na vzdelávanie a zaň by si mohli zaplatiť také školenie, aké potrebujú. A vybrať by si mohli aj poskytovateľa vzdelávania.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie