Denník N

Seriál Iveta urazil Trebišovčanov. Aj keď v skutočnosti je o nás všetkých

Seriál Iveta. Foto - Stanka Topoľská/TV JOJ
Seriál Iveta. Foto – Stanka Topoľská/TV JOJ

„Takto nevyzerá realita v Trebišove, teraz nám tu klesne cestovný ruch.“

Herec Milan Ondrík, ktorý mal vo videu TV JOJ odpovedať na divácke komentáre k seriálu Iveta, sa po týchto prečítaných vetách nevedel zdržať smiechu. „Práve naopak, neklesne, tento seriál pritiahne všetkých turistov do Trebišova!“ povedal nakoniec cez smiech.

Písať recenziu po prvých dvoch odvysielaných dieloch sa mi zdá predčasné, ale seriál televízie JOJ vyvolal také množstvo reakcií – dokonca naň otvoreným listom riaditeľovi televízie zareagoval aj primátor Trebišova –, že si zaslúži pozornosť už teraz. Veľkú časť reakcií tvoria výhrady Trebišovčanov, že seriál skresľuje realitu a uráža ich mesto.

Neviem, či ste niekedy boli v Trebišove. Ja tuším naposledy pred dvadsiatimi rokmi počas vysokej školy, ale úprimne – nepamätám si z toho už nič. Vlastne si ani nie som istá, či som tam naozaj bola.

„Tu máme bordel a tu baletnú sálu. To je také naše kultúrne stredisko,“ hovorí seriálová Iveta, keď predstavuje svoje mesto návštevníkovi z Bratislavy.

Pripadá vám to prehnané? Ale scenáristi sa nemýlia. Lebo podobne vyzerá väčšina slovenských malých miest s typickým „trojuholníkom služieb“: kostol, krčma, dom kultúry. Akurát v seriáli je dom kultúry vymenený za verejný dom, lebo práve tam sa odohráva časť deja. A asi nikomu netreba pripomínať, že seriál je fikcia.

Na to, aby ste si také mesto dokázali predstaviť, nepotrebujete navštíviť Trebišov. Takto vyzerá väčšina našich miest, kde v nedeľu popoludní na námestí „skapal pes“.

Nepotrebujete navštíviť Trebišov, aby ste začuli pobožné ženy, ako cestou z omše rozprávajú o tom, že majú rady ľudí, a hneď nato vynadajú rómskej žene, ktorá od nich pýta pár drobných: „Pakuj sa, ty čierna špina, choď robiť!“

Nepotrebujete navštíviť Trebišov, aby ste si u lekára všimli skriňu zaplnenú darčekovými košmi. Ani aby ste v krčme narazili na mladých ľudí, ktorí nevidia v škole zmysel a radšej hrajú karty pri šiestej borovičke. „My sme elita národa. Štefánik by bol na nás pyšný,“ hovorí Iveta.

Seriálový Trebišov je Slovensko v kocke.

Ale my nie sme Rómovia!

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie