Denník N

Matovič aj Heger sľubovali zákon o menšinách, potom prišiel Gyimesi a návrh vraj skončil v koši

György Gyimesi. Foto - TASR
György Gyimesi. Foto – TASR

Vláda Igora Matoviča sa v roku 2020 zaviazala prijať nový ucelený zákon o národnostných menšinách a tento záväzok prevzala aj vláda Eduarda Hegera v roku 2021. Úlohou poverili úrad splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny, ktorý návrh aj vypracoval, proces sa však v istom momente zasekol.

Návrh menšinového splnomocnenca Lászlóa Bukovszkého počítal so zriadením úradu pre národnostné menšiny a s vytvorením systému menšinových samospráv, ako aj so zlepšením postavenia národnostných škôl a znížením kvóra na používanie jazykov národnostných menšín.

Koaličná rada sa menšinovým zákonom zaoberala aj v novembri a decembri minulého roka. Koncom novembra spôsobilo neistotu to, že zákon nebol zaradený do legislatívneho plánu vlády na rok 2023.

Úrad podpredsedu vlády pre legislatívu Štefana Holého (Sme rodina) vtedy informoval, že to nie je problém a zákon môže byť v roku 2023 prijatý, keďže úloha z roku 2022 zostala aktuálna.

V decembri k zákonu zasadala nová pracovná skupina, ktorú de facto riadil poslanec za OĽaNO György Gyimesi. Povedal vtedy, že zákon by predložil hoci aj ako poslanecký návrh.

Potom však došlo k dvom veľkým zmenám. Prvou bolo, že pracovná skupina zamietla návrh zákona, ktorý vypracoval úrad splnomocnenca vlády pre menšiny. Druhou zmenou bol pád vlády, po ktorom sa budúcnosť zákona stala definitívne neistou.

Prípravy napriek tomu pokračujú a prijatie zákona urgujú aj menšinové organizácie.

Bukovszky: Ani obraz, ani zvuk

Splnomocnenec vlády pre menšiny László Bukovszky počas minulého roka viackrát hovoril o tom, že príprava menšinového zákona sa zadrhla a jeho ako splnomocnenca vlády odstavili na vedľajšiu koľaj.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie