Denník N

Mapa týždňa: Prognóza roka 2023 – Čo bude rusko-ukrajinská vojna znamenať pre Slovensko

Autor je veľvyslancom SR vo Veľkej Británii, bývalý štátny tajomník ministerstva obrany.
Text vznikol ako súčasť seriálu @Mapa týždňa, ktorý autor uverejňuje na svojom facebookovom profile

Začnem tým, že prognózy väčšinou dopadnú ako ruské vojenské plány na Ukrajine – neprežijú prvý kontakt s realitou. Preto keď sa snažíme o akúsi predpoveď na rok 2023, správnejšie je hovoriť o trendoch, ktoré môžu naznačiť budúci vývoj.

Najdôležitejším faktorom je, že vojna priniesla hlboké štrukturálne zmeny do európskej bezpečnosti – užšej – vojenskej, ale aj širšej, strategickej, vrátane energetickej bezpečnosti/závislosti či nezávislosti od ruských zdrojov, politických vzťahov, názorov verejnosti (dokonca aj na Slovensku!) atď.

Z Ruska sa stala trvalá hrozba, ktorá tu zostane počas minimálne jednej generácie, kým nenastane drastická zmena v ruskom strategickom myslení, ale aj spoločenských názoroch, podobná tým, aké nastali v postnacistickom Nemecku po porážke v druhej svetovej vojne.

Či sa niečo stane, alebo nie, nedokážeme predpovedať, ale kým sa to nestane, isto sa nezmení ani imperialistická ruská zahraničná politika, pre ktorú je vojna a anexia absolútne normálnou súčasťou medzinárodných vzťahov. Pre Rusko je obnovenie impéria hlavným strategickým cieľom a z podstaty tohto cieľa vyplýva, že ho nemožno dosiahnuť bez útočných vojen. Bude lepšie, keď si to uvedomíme hneď na začiatku a pripravíme sa na túto realitu. Lebo iná nebude.

Čo to znamená pre vojnu na Ukrajine?

V krátkodobo-strednodobom horizonte to znamená de facto neexistenciu možnosti kompromisu – ruské a ukrajinské ciele sú totiž v totálnom protiklade.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie