Denník N

Srbský novinár Saša Ozmo: Djokovićovi postoj k očkovaniu doma neuškodil, tím bez Vajdu funguje

Saša Ozmo počas rozhovoru s Novakom Djokovićom. Foto - archív S. O.
Saša Ozmo počas rozhovoru s Novakom Djokovićom. Foto – archív S. O.

Keď Novak Djoković vlani vo štvrťfinále Roland Garros nastupoval na kurt proti Rafaelovi Nadalovi, ozval sa mix aplauzu a bučania. Čakalo sa, ako publikum zareaguje teraz na Australian Open.

Vlani totiž celý svet niekoľko dní sledoval jeho kauzu, keď ako nezaočkovaný nemohol v Austrálii hrať, no po viacerých pochybeniach na strane hráča aj organizátorov nakoniec do Melbourne prišiel, aby ho následne z krajiny vyhostili.

Riaditeľ turnaja Craig Tiley sa bučania na Djokovića obával tak veľmi, že vydal nezmyselné varovanie, podľa ktorého z areálu vyvedú každého, kto sa ho dopustí. Toto sa však v 15-tisícovej Aréne Roda Lavera nedá vymôcť. Keď sa stovky ľudí rozhodnú, že bučať budú, nikto im v tom nezabráni.

Tileyho obavy sa však napokon ukázali ako zbytočné, Djokovića diváci vítali veľkým potleskom. Nikto nebučal, zachytili sme len jeden urážlivý výkrik. „O takomto prijatí som mohol len snívať,“ povedal 21-násobný grandslamový víťaz po víťazstve 6:3, 6:4, 6:0 nad Španielom Robertom Carballesom-Baenom v prvom kole.

Denník N sa o Djokovićovi rozprával so srbským novinárom Sašom Ozmom zo Sport Klubu. Ozmo s Djokovićom pravidelne robieva rozhovory a aj teraz je priamo na Australian Open.

S akým nastavením prišiel Novak Djoković do Austrálie? Chce na minulý rok zabudnúť a brať tento turnaj ako „normálny grandslam“ alebo považuje vlaňajšok za extra motiváciu a hovorí si „idem vám všetkým ukázať, aký som dobrý“?

To vie len on sám, ale ja by som povedal, že tam trochu extra motivácie bude. Nie však priveľa, pretože Djoković má rád svoju rutinu a sústreďuje sa na prítomnosť. Australian Open je jeho najúspešnejší grandslam a predpokladám, že si bude pripomínať skôr predošlé víťazstvá. Pokúsi sa nemyslieť na nič z toho, čo sa stalo vlani. Urobil veľmi dobre, keď prišiel do Austrálie skôr a prihlásil sa na turnaj v Adelaide. Vďaka tomu rozriedil mediálnu pozornosť. Samozrejme, naďalej dostáva otázky o minulom roku, no nie je to také intenzívne, aké by to bolo, keby začal rovno na Australian Open.

Stratil Djoković v Srbsku pre postoj k očkovaniu významné množstvo fanúšikov?

To si nemyslím. Vlastne som si celkom istý, že nestratil.

Jeho vlaňajšia austrálska kauza prišla necelé tri mesiace pred srbskými voľbami, v ktorých sa volil prezident aj parlament. Snažili sa politici využiť tému Djokovića a očkovania v predvolebnom boji?

Naše voľby pripomínajú kabaret aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Novak Djoković

Rozhovory

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie