Denník N

„Všetci sú zrazu o 10 kíl chudší!“ Američania vykupujú diabetikom lieky na chudnutie

Foto - TASR/AP (Novo Nordisk)
Foto – TASR/AP (Novo Nordisk)

V USA masívne stúpol dopyt po liekoch na cukrovku po tom, čo ich schválila americká lieková agentúra FDA. Popri diabetikoch ich však skupujú bohatí a slávni s cieľom chudnutia, skutočne chorí potom nemajú k liekom prístup.

Tí, ktorí chodia do posilňovní celoročne, to dobre poznajú: v januári sú preplnené ľuďmi, ktorí sa snažia zhodiť vianočné kilogramy. Tohtoročný január je však v USA trochu iný – v konverzáciách sa dostala do popredia téma dvoch liekov, ktoré sa vďaka preukázateľným účinkom pri chudnutí stali senzáciou a ľudia ich stále márnejšie zháňajú.

Volajú sa Wegovy a Ozempic, podávajú sa podkožne špeciálnymi perami a hovorí sa o nich na sociálnych sieťach, v podcastoch aj v televíznych programoch, píšu sa o nich články, ľudia si o nich vymieňajú skúsenosti. TikTok je plný videí so „zázračnými zmenami postáv“, ktoré videlo takmer 400 miliónov ľudí. Úrady na opačnej strane planéty, v Austrálii, museli dokonca vyzvať lekárov, aby tieto lieky predpisovali skutočne len tým, ktorí ich potrebujú.

„Každý je zrazu o desať kíl chudší,“ povedal slávny televízny komik Andy Cohen. „Čo sa stane, keď prestanú brať Ozempic?“

„Každý to berie. Veľa celebrít. Kto o tom nehovorí, ten to berie tiež,“ povedal denníku Guardian lekár Daniel Ghiyam, ktorého kalifornské „medicínske kúpele“ poskytujú injekcie s Ozempicom. Dokonca aj Elon Musk sa pochválil, že vďaka Wegovy viditeľne schudol.

To so sebou nesie nežiaduci vedľajší účinok – lieky chýbajú tým, ktorí naozaj trpia cukrovkou alebo obezitou, naopak, berú ich tí, ktorí chcú schudnúť „tých posledných pár kíl“, ktoré im chýbajú k dokonalej postave.

Tá istá účinná látka

Nech sa volajú Wegovy, Ozempic alebo Rybelsus, všetky obsahujú tú istú látku:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Zdravie

Teraz najčítanejšie