Denník N

Kováčik na súde prokurátorovi Kyselovi vravel, že nie je chlap, keď vypovedal o jeho praktikách

Dušan Kováčik vo väzenskej uniforme na súde. Foto – N
Dušan Kováčik vo väzenskej uniforme na súde. Foto – N

„Nikdy som nemal vysokú mienku o vašom charaktere, nepovažoval som vás za chlapa a ani vás nepovažujem za chlapa a je mi vás naozaj ľudsky ľúto, že svojimi obvineniami zhadzujete niekoho iného,“ vravel pohnutým hlasom Dušan Kováčik, oblečený vo väzenskej uniforme, svojmu niekdajšiemu podriadenému, prokurátorovi Petrovi Kyselovi zo špeciálnej prokuratúry.

Kysel mal v tej chvíli za sebou výpoveď na Špecializovanom trestnom súde v Kováčikovej druhej korupčnej kauze. Svojho dlhoročného šéfa videl zoči-voči prvýkrát od jeho zadržania v októbri 2020.

Vypovedal, ako mu počas vládnutia Smeru v roku 2016 odňal prípad týkajúci sa podozrení voči vtedajšiemu šéfovi policajných odposluchov Jozefovi Rehákovi, ktorý údajne vynášal informácie z polície mafiánskej skupine sýkorovcov.

Bývalého špeciálneho prokurátora súdia, že za pomoc pri ututlaní tohto prípadu zobral úplatok 50-tisíc eur.

Kysel s odňatím prípadu v roku 2016 nesúhlasil a Kováčikovi to dal v jeho kancelárii najavo. „On mi povedal, že rozhodol tak, ako rozhodol, že to vidí tak,“ opisoval Kysel s tým, že na seba nekričali.

„Na záver som sa ho opýtal, aký má toto význam, či budeme kryť človeka, ktorý mal pomáhať mafiánom, ktorí potom vraždili. On mi na to povedal niečo v tom zmysle, že nech to nechám tak, že vždy budú nejakí ľudia, ktorí budú chránení.“

Kováčik sa na súde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Lipšic

Dušan Kováčik

Špecializovaný trestný súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie