Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Vydanie pre pamätníkov

Foto – TASR
Foto – TASR

1. Trumpova vzbura (?) 2. Hospoda proti krčme 3. Janečkovi sa neotvoril padák 4. Aristoteles a Justinián v Nagyszombat

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

Vraj sa formou televarieté oslávilo tridsiate výročie víťazstva v tisícročnom boji. A vraj to bolo veľmi reprezentatívne, v tom zmysle, že to verne odrážalo aktuálnu kultúrnu a intelektuálnu úroveň „systému“. A hľadelo sa späť, ale aj priamo vpred, tak ako to Boris Kollár vedel, ešte keď bol liberál.

Nevideli sme to, ale pôsobí to inšpiratívne. Skraja roka by sa možno viac patrilo pozerať do budúcnosti, lenže po päťdesiatke už človekom nekontrolovane lomcuje nostalgia, takže dnes sú tu najmä spomienky.

1. Trumpova vzbura (?)

Takto pred týždňom bolo druhé výročie útoku na sídlo amerického Kongresu. V priebehu útoku vzbúrenci napadli slzným sprejom policajta Briana Sicknicka, ktorý na následky napadnutia o pár dní neskôr zomrel.

Družka zosnulého policajta podala minulý týždeň žalobu o náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 10 miliónov dolárov od každého z troch žalovaných. Tými sú dvaja priami útočníci a bývalý prezident Donald Trump. Žalobkyňa mu pripisuje zodpovednosť z dôvodu, že smrť jej druha mala byť „priamym a predvídateľným dôsledkom“ Trumpových vyjadrení v deň útoku, že ex-prezident „úmyselne povzbudzoval a nabádal dav k útoku na Kapitol a jeho ochrancov“, a že „odmietol prispieť k zastaveniu útoku a v istej chvíli dokonca napísal tweety so zjavným úmyslom nepokoje ešte viac podnietiť“.

Dvaja muži, ktorí Sicknicka napadli kaserom, už v konaní pred trestným súdom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie