Denník N

Borat z Trebišova, Iveta z Kazachstanu

Seriál Iveta. Foto - Stanka Topoľská/TV JOJ
Seriál Iveta. Foto – Stanka Topoľská/TV JOJ

Bolo by fajn, keby sa teraz niektorí Trebišovčania na vlne popularity seriálu s nadhľadom sebe cudzím zviezli.

Január 2007. To ešte býval sneh a Rumuni sa stali najmladšími Európanmi, vstúpili do EÚ. S kolegom tlmočníkom sme brázdili serpentíny kdesi v Karpatoch. Odrazu sa na zľadovatenej ceste objavila veľká ohlodaná kosť. Podistým stehenná. „Asi producent Borata,“ poznamenal úsporne Ľubor.

Po pár minútach sme zišli do dediny Moroeni, ktorá sa vtedy ocitla vo svetových správach. Miestni Rómovia s vykrútenými fúzmi, v čiernych klobúkoch a na vozoch ťahaných koňmi (ideálny komparz do filmu o Kazachstane) sa búrili a žiadali, aby svetové spoločenstvo, EÚ, NATO aj OSN vytĺklo z producentov Borata peniaze, ktoré im sľúbili, keďže film sa natáčal aj tu.

„Povedzte prezidentovi Bushovi…“ mávali mi komparzisti päsťami pred objektívom.

Filmy o filme

Vtedy v skutočnom Moroeni som si opäť raz povedal, že film o filme, príbeh v príbehu môže v bizarnosti dosahovať, možno aj prekonať kvality originálu. Podobne ako teraz pri Ivete. Sasha Baron Cohen medzičasom zostarol (na Zemplín by sa aj tak nehodil, na Mikiho Varehu nemá). Režisér Jan Hřebejk tam situoval onakvejšie kreatúry.

Predpokladám, že ani vás seriál ako taký nezaujíma, no oceňujete dramatický talent primátora Trebišova. Ten sa už stihol pohoršene ozvať, že seriál Iveta ich „zhoväďuje“. Urazené mesto sa obráti na mediálnu radu. Opäť ide o prísľub skvelého filmu o filme.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Komentáre

Teraz najčítanejšie