Denník N

Kollár zo Spolu: Dzurinda založenie strany asi preskočí a rovno sa spojíme (+ video)

Miroslav Kollár. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miroslav Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak spájanie pravého stredu dopadne tak, že vzniknú tri štyriapol percentné strany, ľudia nás legitímne nahádžu do Dunaja, vraví poslanec Miroslav Kollár.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Miroslav Kollár (53) je poslanec parlamentu, bývalý primátor Hlohovca a predseda strany Spolu. V rozhovore po prvý raz detailnejšie opisuje postup pri vzniku novej strany s Mikulášom Dzurindom. Hovorí:

  • že v prvom kroku sa spojí Dzurinda a Spolu, v hre je nový názov;
  • že sú otvorení aj ďalším politikom, vrátane Eduarda Hegera,
  • prečo si nevie predstaviť spojenie s Veronikou Remišovou,
  • ale aj ako vyzerá pokus Eduarda Hegera o novú väčšinu,
  • a v čom má pravdu Ivan Korčok.

V stredu zverejnila poslankyňa Jana Žitňanská na Instagrame fotografiu, kde spolu s vami a odvolaným premiérom Eduardom Hegerom sedí na úrade vlády. Tento obrázok – to bol už výsek z kandidátky novej stredopravej strany či koalície?

Spýtajte sa ma na to v čase, keď budeme kandidátku podávať, či to bude sedieť. Bolo skôr zhodou okolností, že sme sa tam stretli aj s Jankou Žitňanskou. S pánom premiérom sme mali dohodnuté stretnutie k novej „76ke“, keďže som si opakovane v médiách prečítal jeho vyjadrenia, že so mnou rokuje…

Nebola to úplne pravda?

V stredu sme sa na túto tému stretli prvýkrát. Tým, že sa natiahla vláda, premiérovi sa asi posunuli termíny nejakých predchádzajúcich stretnutí. Keďže s Jankou Žitňanskou nemáme medzi sebou žiadne tajomstvo – ani politické, ani osobné – tak som súhlasil, že sa môžeme porozprávať v trojici.

Takže išlo o stretnutie, ktoré sa týkalo novej väčšiny v parlamente, a nie stranícke?

Tak.

Video: Rozhovor s Miroslavom Kollárom
(autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič)

Pán Heger je zjavne na ceste rozchodu s Igorom Matovičom. Vlani v decembri sa zúčastnil snemu vašej strany, kde sedel vedľa bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu, od nového roka avizuje „spájanie demokratov“; majú dohady o tom, že by sa spojil s projektom, ktorý sa tvorí okolo pána Dzurindu a vašej strany, reálny základ?

Na našom sneme bol z dôvodu, že sa to dialo na platforme Európskej ľudovej strany (EPP). OĽaNO bolo vtedy čerstvo prijaté do EPP, i keď my sme EPP upozorňovali, že OĽaNO nie je Eduard Heger, ale Igor Matovič. To bol primárny dôvod, prečo sa Eduard Heger zúčastnil nášho snemu.

A čo to spojenie?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Eduard Heger

Hegerova vláda

Mikuláš Dzurinda

OĽaNO

Rozhovory

SaS

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie