Denník N

V Amerike sa začala kultúrna vojna o plynové sporáky. Štúdia ich spája s astmou u detí

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Samotné varenie na plynovom sporáku nespôsobí astmu u detí, no je to jeden z rizikových faktorov, hovorí pľúcny lekár.

V Spojených štátoch sa rozhorela ďalšia kultúrna vojna, tentokrát o nezvyčajnú tému: plynové sporáky. Stačila n to jedna čerstvá štúdia a nie úplne šťastné vyjadrenie člena amerického regulačného úradu.

Komisár amerického úradu pre bezpečnosť zákazníckych produktov Richard Trumka v pondelok pre Bloomberg povedal, že plynové sporáky sú „skryté riziko“. Naznačil, že by voči nim mohli zvážiť reguláciu. „Akákoľvek možnosť je na stole. Produkty, ktoré nie sú bezpečné, môžu byť zakázané,“ povedal.

Neskôr svoje vyjadrenia tlmil, že akákoľvek regulácia plynových sporákov by sa týkala nových zariadení a nie tých, ktoré už Američania používajú. Väčšina amerických domácností má elektrické sporáky, no asi 35 percent varí na plyne. V reštauráciách je to jasná väčšina.

Jeho nadriadený predseda tohto úradu (obaja nominovaní americkým prezidentom Joeom Bidenom) v stredu vydal vyjadrenie, podľa ktorého sa žiaden zákaz nechystá.

„Výskum naznačuje, že emisie z plynových sporákov môžu byť rizikové, a náš úrad hľadá spôsoby, ako znížiť s tým spojené riziko kvality vzduchu vo vnútorných priestoroch. Ale nejde nám o zákaz plynových sporákov a náš úrad v tomto ani nijako nekoná,“ povedal Alexander Hoehn-Saric.

Len cez moju mŕtvolu

Republikáni sa rýchlo tejto témy chytili a strašia ľudí, že vláda demokratického prezidenta zakáže plynové sporáky a príde ich ľuďom vziať.

„Nikdy sa nevzdám svojho plynového sporáka. Ak si maniaci z Bieleho domu prídu po môj sporák, dostanú ho len cez moju mŕtvolu,“ napísal na Twitteri kongresman z Texasu Ronny Jackson.

Aj konzervatívny demokrat Joe Manchin, ktorý dlho blokoval zelenú agendu demokratov, napísal, že federálna vláda nemá čo hovoriť Američanom, ako variť večeru.

Táto téma už žije svojím vlastným životom a dokonca aj Biely dom musel reagovať, že „prezident Biden nepodporuje zákaz plynových sporákov“.

Debata však upozornila na problém, nakoľko je varenie na plyne, najmä v nedostatočne vetranej miestnosti, zdravotne nezávadné. Nie je to úplne nová téma, vedci o tom diskutujú už desaťročia.

V decembri však vyšla v časopise Enviromental Research and Public Health nová štúdia. Tá skúmala podľa údajov z deviatich štátov USA vzťah medzi používaním plynových sporákov a astmou u detí. Vyšlo im, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie