Denník N

Zidane bez jediného slova porazil šéfa francúzskeho futbalu. Macron preto kontaktoval Platiniho

Zinedine Zidane nateraz nebude trénerom Francúzska. Foto – TASR/AP
Zinedine Zidane nateraz nebude trénerom Francúzska. Foto – TASR/AP

Zinedine Zidane nemusel ani nič povedať, ale napriek tomu spôsobil pád šéfa francúzskeho futbalu. 81-ročný Noel Le Graët viedol Francúzsku futbalovú federáciu (FFF) od júna 2011. V stredu však vo funkcii skončil, aj keď mal mandát až do roku 2024.

V nedávnej minulosti ho sprevádzali viaceré škandály, ale vďaka silnej podpore v zákulisí mal naďalej pevnú pozíciu.

Svoj pád si však napokon spôsobil sám: keď sa bez zjavnej príčiny rozhodol verejne zaútočiť na Zinedina Zidana, jedného z najlepších futbalistov v histórii Francúzska.

Rozhlasová stanica RMC sa v nedeľu Le Graëta spýtala, čo si myslí o špekuláciách, že Zidane by sa mohol stať trénerom Brazílie. Tú totiž po neúspechu na MS opustil kouč Tite.

Zidane je dlhodobo opisovaný ako budúci kandidát na post trénera Francúzska, na ktorom zostáva Didier Deschamps, Le Graëtov spojenec. Ten dostal novú zmluvu do roku 2026, pričom stojí za skvelými výkonmi Francúzska z posledných rokov: vyhral MS 2018, na Eure 2016 sa dostal do finále a naposledy, na MS 2022, takisto prehral až vo finále s Argentínou po penaltách.

Zidane naposledy trénoval Real Madrid ešte v sezóne 2020/2021.

„Kto naozaj môže Deschampsovi niečo vyčítať?“ pýtal sa Le Graët počas rozhovoru. „Nikto. [Zidane] nech si spraví, čo chce, to nie je moja vec. Nikdy som sa s ním nestretol ani sme neuvažovali o tom, že by sme skončili spoluprácu s Didierom. [Zidane] môže ísť, kam chce, aj do klubu… Ak by ma Zidane kontaktoval? Určite

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie