Denník N

Sudkyňa prehovorila, ako za ňou v ére Smeru došiel Kováčik prihovárať sa za kamaráta Slobodníka

Dušan Kováčik viedol špeciálnu prokuratúru od roku 2004. V októbri 2020 ho zadržali a dnes už sedí vo väzení pre korupciu. Foto N - Tomáš Benedikovič
Dušan Kováčik viedol špeciálnu prokuratúru od roku 2004. V októbri 2020 ho zadržali a dnes už sedí vo väzení pre korupciu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Niekdajší špeciálny prokurátor Dušan Kováčik obišiel zaužívané pravidlá a kvôli podnikateľovi blízkemu takáčovcom Petrovi Petrovovi v roku 2018 zašiel za sudkyňou v Nitre.

Jedinýkrát počas svojej kariéry sudkyne zažila, že za ňou prišiel špeciálny prokurátor. Sudkyňa Okresného súdu v Nitre Mária Ondrejová prehovorila o tom, ako ju v roku 2018 navštívil vtedajší šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik kvôli podnikateľovi Petrovi Petrovovi, ktorý je blízky mafiánskej skupine takáčovcov.

Verzie Kováčika a sudkyne o stretnutí sa líšia. Kým Kováčik tvrdí, že sa bol iba informovať, či Petrov neskončí vo väzení, sudkyňa hovorí, že žiadal zohľadniť jeho spoluprácu s vyšetrovateľmi v inom prípade.

Peter Petrov je v súčasnosti jedným z aktérov vojny v polícii, Smer ho spochybňuje. Svedčí proti Kováčikovi, ale predovšetkým vypovedá, ako sa za Ficovho vládnutia podieľal na manipulovaní verejných súťaží na ministerstve vnútra a ústredí práce, na čom štát údajne prišiel o milióny eur.

Doposiaľ sa nevedelo, že sa Kováčik v časoch, keď bol Petrov zrejme zapojený do údajných manipulácií týchto štátnych zákaziek za tretej vlády Roberta Fica, angažoval v jeho prospech. Vycestoval z Pezinka, kde špeciálna prokuratúra sídli, na Okresný súd v Nitre, aby sa osobne stretol so sudkyňou, ktorá súdila Petrova v úplne inom prípade pre podozrenia z podvodu v štádiu pokusu a hrozilo mu až 15-ročné väzenie.

Takýto postup Kováčika

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dušan Kováčik

Špecializovaný trestný súd

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie