Denník N

Pataj, Szalay: Teraz naozaj nie je čas dovolenkovať

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Zuzana Čaputová by už mala mať jasnú predstavu, kto bude sedieť v úradníckej vláde, hovoria komentátor Roman Pataj a šéfredaktor Napunku Zoltán Szalay. Rozprávala sa s nimi Monika Tódová.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Premiér Eduard Heger gratuloval predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi k 55. narodeninám tak, že sa dal odfotografovať v hokejovom drese s číslom 76. Myslíte si, že Heger naozaj poskladá novú väčšinu?

Pataj: Neviem, či sa mu to podarí, zdá sa, že by to mohlo vyjsť. Nepatrím medzi tých, ktorí sú pohoršení tým, že sa rokuje o novej 76. Myslím si, že je to prirodzené. Keď existuje šanca na to, aby nová väčšina v parlamente vznikla, je legitímne hľadať ju. Navyše, prezidentka dala politikom čas do konca januára. Samotný fakt, že sa rokuje, je úplne v poriadku. Druhá vec je, že oveľa čistejšie by bolo, keby vládu zostavoval niekto iný ako Eduard Heger. Pretože je pravda, že parlament mu vyslovil nedôveru a on sa tvári, že on osobne dáva dohromady novú väčšinu. Je to veľmi čudné. Uvedomujem si všetky rozdiely medzi slovenským a britským straníckym a volebným systémom, ale v Británii mali jedny voľby a majú tretieho premiéra. To len na ilustráciu toho, že je naozaj legitímne pokúšať sa zostaviť novú väčšinu. Nevyzerá to elegantne, nie je to pekný pohľad, ale je to v poriadku. Nepáči sa mi však ten odkaz Sulíkovi s dresom, to považujem zo strany pána Hegera za nevkusný, nevydarený pokus o žart. Ak si v situácii, keď tu máme množstvo nespokojných ľudí, ktorým chodia vysoké zálohové platby, politici takto okato verejne posielajú vtipy, tak to je veľmi nenáležité.

Szalay: Podľa mňa je to zo strany Eduarda Hegera trochu zúfalé, posielať Richardovi Sulíkovi takto odkazy, keď je na dovolenke a ani sa nezúčastňuje na rokovaniach. A čo sa týka vzniku novej sedemdesiatšestky, tak je tam toľko premenných, že sa na to momentálne ťažko odpovedá. Nie je korektné, že túto novú väčšinu chce zostavovať Eduard Heger, keďže parlament mu vyslovil nedôveru. Stále sa rozprávame o tom, či nájde 76 poslancov, ale neriešime, aké má plány s novou vládou, obsahové alebo personálne. Nevieme, či bude v rovnakej zostave. Bez Igora Matoviča, ale všetci ostatní budú rovnakí? Nepoznáme jeho názor na aktuálne otázky týkajúce sa energetickej krízy, ktoré budú aktuálne aj v ďalších mesiacoch. Chýba tá legendárna vízia, o ktorej Eduard Heger už niekoľko týždňov rozpráva.

Heger sa celkovo javí optimistickejšie ako ostatní politici. Jeho optimizmus akoby bol v rozpore s tým, čo sa v skutočnosti v krajine deje. Alebo sa stačí tváriť optimisticky a dobrá nálada sa prenesie aj na ľudí?

Szalay: On to má asi takto aj v povahe, je to asi tento typ politika. Ale naozaj to je trochu čudné, byť takým optimistom v januári 2023.

Pataj: Nechcem mu krivdiť, ani sa dotknúť veriacich ľudí, ale podľa mňa je to v jeho prípade otázka viery, nie optimizmu. Mám pocit, že jeho viera, o ktorej hovorí, že je silná, mu dáva dôvod veriť tomu, že všetko nakoniec dobre dopadne. Nemám z toho dobrý pocit, keď chce krajinu viesť človek, ktorý sa nespráva v súlade s aktuálnou situáciou, s tým, ako to ľudia vnímajú a čo sa tu deje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie