Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Bulvárni novinári ešte stále slintajú nad mladými dievčatami

Vitajte v prvom tohtoročnom vydaní newslettra MediaBrífing o médiách a internete. Dnes sa pozrieme aj na tieto témy:

  • ako bulvár píše o vzhľade maloletých dievčat,
  • čo tento rok očakávajú šéfovia médií,
  • články slovenských médií sa v Česku zobrazujú na Facebooku bez obrázkov,
  • SME zisťuje, či by ste chceli balík predplatných s viacerými médiami.
Ukážky, ako bulvár písal o 14-ročnom dieťati.

16-ročné dievča si ostrihalo vlasy. Ako vyzerá reakcia slovenského bulváru? Dievča vraj „zjavne nemá pohlavie“ a máme sa ísť rýchlo pozrieť na to „chlapčisko“.

Takýmto spôsobom informoval denník Plus 1 deň o dcére Angeliny Jolie a Brada Pitta, hoci redakcia neskôr titulok zmiernila.

„Na krásne dievčatko sa už ani zďaleka nepodobá, a hoci zdedila krásu hlavne po slávnej mame, momentálne to až tak nevidno,“ napísal bulvárny denník o maloletej.

Niekto môže namietať, že Pluska vydala len slabý odvar toho, čo o dcére hollywoodskych hviezd píšu zahraničné médiá. Aj tento prípad však pripomenul, ako bulvárni novinári vedia prekračovať mieru pri písaní o deťoch.

Prečo je to dôležité: Podľa Dohovoru o právach dieťaťa nesmie byť žiadne dieťa vystavené svojvoľnému zasahovaniu do súkromia. Podľa Etického kódexu novinára nesmú médiá zverejňovať informácie týkajúce sa súkromia, pokiaľ to nie je vo verejnom záujme. Novinári tiež majú vždy používať primerané výrazové prostriedky.

To sa nie vždy darí a bulvár neraz prestrelí. Stačí sa pozrieť, ako vlani písal napríklad o dcére speváčky Dary Rolins.

  • „Dcéra Dary Rolins už nie je hanblivé dievčatko: Takto SEXI ste Lolu ešte nevideli!“ informoval portál Pre Ženu na doméne televízie JOJ.
  • „Pozrite, ako SEXI sa prezentuje 14-ročná dcéra Dary Rolins,“ lákal na svoj článok časopis Šarm.
  • „Má len 14 a ukazuje nohavičky!“ napísala Báječná žena. „Fotku Laury s vytiahnutými nohavičkami nájdete v našej galérii,“ dodal ženský web v článku.
  • „Dara Rolins ukázala ZADOČEK DCÉRY Loly: Jablko nepadlo ďaleko od stromu!“ informoval web Slovak Woman.

„Dara Rolins uverejnila aj snímku dcéry Loly, ktorá sa kochá výhľadom na nekonečný oceán. Avšak nedá sa prehliadnuť, že len 14-ročná slečna zdedila krivky po mamine – pri pohľade na Lolu v krátkych upnutých šortkách vám okamžite padne do očí jej oblý zadoček,“ napísal Slovak Woman.

„FOTO ZADOČKU DCÉRY DARY ROLINS NÁJDETE TU,“ dodal web veľkými ružovými písmenami a čitateľov nasmeroval na obrázok nazvaný „lolazadocek“.

Áno, aj takto dokáže niekto písať o 14-ročnom dieťati.

Paradox: Zdá sa, že sexistické články o mladých dievčatách nezverejňujú mužské weby, ale magazíny, ktoré sa prezentujú ako ženské. Aj na tom vidno, že redakciám týchto médií nezáleží na blahu a pohode žien a dievčat, ale že čitateľky sú pre ne len cenná reklamná cieľovka.

Viac informácií: V roku 2020 sa Tlačovo-digitálna rada SR zaoberala článkom Plusky s názvom „FOTO Dcéra Heringhovej a Kollára má len 10, no pozrite, ako vyzerá: Zo Sáry rastie MEGA KOSŤ!“ V galérii k článku bola zverejnená nerozostrená fotografia dieťaťa.

Keď sa novinársky samoregulačný orgán začal týmto článkom zaoberať, redakcia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Slovensko

Teraz najčítanejšie