Denník N

Bukovský vyhral prvostupňový súd s blogerom. Označiť lekára za dezinformátora bolo podľa sudkyne neprimerané

Lekár Igor Bukovský tvrdí, že bloger Hanajík poškodil jeho reputáciu medzi verejnosťou aj biznisovými partnermi. Foto - TASR/archív R. H.
Lekár Igor Bukovský tvrdí, že bloger Hanajík poškodil jeho reputáciu medzi verejnosťou aj biznisovými partnermi. Foto – TASR/archív R. H.

Okresný súd v Považskej Bystrici rozhodol, že Roman Hanajík by sa mal ospravedlniť za niektoré výroky o Bukovskom, zamietol však lekárovu žiadosť o 50-tisícové odškodné. Bloger sa chce odvolať.

Súd v Považskej Bystrici rozhodoval o jednom z prvých prípadov na Slovensku, v ktorom sa hlavnou témou stali nepravdy okolo choroby covid-19.

V občianskoprávnom spore čiastočne vyhovel žalobe Igora Bukovského na blogera Romana Hanajíka, ktorý o mediálne známom lekárovi napísal, že je hoaxer a dezinformátor. Rozsudok vyniesla minulý týždeň sudkyňa považskobystrického súdu Silvia Kysucká, Denník N ho má dispozícii.

Hanajík sa podľa rozsudku musí Bukovskému verejne ospravedlniť za sedem výrokov, ktoré o ňom napísal v roku 2021 na blogovom portáli Denníka N.

Spor sa nekončí

Sudkyňa neskúmala pravdivosť Bukovského výrokov, ktoré verejne spochybnili viacerí vedci či lekári. Venovala sa primárne otázke, či Bukovský mohol klamať vedome a s úmyslom škodiť ľuďom. To bloger podľa sudkyne nepreukázal.

„Nepochybne, pokiaľ niekto o inom tvrdí, že vytvára dezinformácie alebo hoax, prípadne ak obviní druhého zo zavinenia smrti niekoľko tisíc ľudí, je nevyhnutné, aby svoje tvrdenia preukázal. To v danom prípade žalovaný neučinil,“ píše sa v rozsudku.

Sudkyňa však zamietla Bukovského návrh, aby mu Hanajík zaplatil aj 50-tisíc eur ako náhradu nemajetkovej ujmy. Zaplatiť má trovy konania. Ich výška môže podľa advokátov, s ktorými sme tému konzultovali, presiahnuť sumu 3-tisíc eur.

Bloger s rozsudkom nesúhlasí a je pripravený odvolať sa. O žalobe potom bude rozhodovať Krajský súd v Trenčíne.

Bloger by sa mal ospravedlniť za tieto výroky:

„… miera sofistikovanosti dezinformovania Dr. Bukovského je podľa môjho názoru dokonalá.“

„Zakladatelia iniciatívy ‚hovorme spolu‘ bratia Matyinkovci sú trojnásobne náchylnejší na podľahnutie dezinformáciám o covide-19 a o opatreniach. Aj keď majú obidvaja vysokoškolské vzdelanie, … po pozretí si Dr. Bukovského v diskusii v RTVS 23. 9. 2020 podľahli sofistikovaným dezinformáciám Dr. Bukovského.“

„Ak by sa Dr. Bukovský neospravedlnil za ’82 %‘ HOAX o potratoch po očkovaní tehotných v 1. trimestri tehotenstva, tak by asi ani nevedeli, že povedal nepravdy, a ak by som im nedal vedieť dôvody, prečo je jeho ospravedlnenie falošné, ani by to asi netušili. Veď doteraz je tento HOAX dostupný na podcastových službách, tak akéže je to ospravedlnenie?“

„Od 23. 09. 2020 uplynuli štyri mesiace do 20. 1. 2021 a dovtedy zomrelo na Slovensku 3737 ľudí. Po odpočítaní 41 úmrtí do 23. 9. to je 3696 ľudí. Je za tieto úmrtia zodpovedný dlhodobý verejný bagatelizátor MUDr. Igor Bukovský, PhD., alebo ten, kto ho pustil do RTVS?“

„Netreba diskusiu s Dr. Bukovským, ale o dezinformáciách Dr. Bukovského.“

„Avšak aby verejnosť neostala v takých omyloch ako bratia Matyinkovci a ďalších vyše 300-tisíc jeho pravidelných divákov, treba diskusiu o Dr. Bukovskom – o jeho dezinformáciách, o tých z minulého roku a ako to dopadlo a aj o tých z tohto roku a ako by to dopadlo. Príkladov, že nehovoril pravdu, je dosť. Odhadom uverejnil vo videách približne 200 nepravdivých tvrdení.“

„Bratia Matyinkovci sú ukážkové obete jeho dezinformačnej agendy a potrebujú odhalenie doterajších metód, ktorými ich Dr. Bukovský pomýlil.“

Zdroj – rozsudok súdu v Považskej Bystrici

Zľahčovanie covidu ho ohrozovalo

Bukovský sa k rozsudku stručne vyjadril na svojom facebookovom profile. „Mám v rukách prvé spravodlivé rozhodnutie súdu,“ napísal minulý štvrtok s tým, že neskôr sa vyjadrí obšírnejšie.

Hanajík rozsudok považuje za nespravodlivý. „Povinnosť dokazovať úmyselné konanie je príliš prísna. Proti rozsudku sa určite odvolám,“ reagoval.

Vo vlaňajšom rozhovore bloger povedal, že v prípade prehry a nutnosti platiť sankcie by zvažoval zorganizovanie zbierky. Bývalý programátor je od konca roku 2014 na invalidnom dôchodku a niekoľkotisícová položka by pre neho bola veľmi veľkým výdavkom.

Právnik: Rozsudok ignoruje súvislosti

Tomáš Langer z advokátskej kancelárie MCL sa špecializuje na žaloby o ochranu osobnosti a na mediálne právo. Rozsudok označil za „prehnane

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie