Denník N

Poplatkami v ambulancii sa to iba začína. Viacerí lekári zvažujú, že celé vyšetrenie zaplatia pacienti

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Už aj prezidentka žiada riešenie pre ambulantných lekárov a ich pacientov v časoch zvyšovania cien energií. Minister si pýta čas do konca mesiaca.

Keď pred dvadsiatimi rokmi vtedajší minister zdravotníctva Rudolf Zajac zaviedol 20-korunový poplatok u lekára, stalo sa to jedným zo symbolov zmien druhej vlády Mikuláša Dzurindu. A témou politického boja.

Keď teraz na prelome rokov začali niektorí lekári v ambulanciách vyberať poplatky, niektorí dve eurá, niektorí desať eur, opäť to vzbudilo vášne.

Lekári i župy vysvetľujú, že v čase energetickej krízy, ale napríklad aj po zvyšovaní platov zdravotníkov v nemocniciach štát zabudol na ambulancie – a dopadli na ne vyššie náklady.

Napríklad Asociácia súkromných lekárov, ktorá ich združuje tritisíc, ohlásila, že jej členovia budú takéto poplatky od februára vyberať bežne.

Zavádzaním poplatkov, pri ktorých lekári často aj obchádzajú stanovené pravidlá, sa to však nekončí. Niektorí lekári hovoria, že zájdu ešte ďalej a že si budú peniaze za vyšetrenie pýtať namiesto od poisťovní priamo od pacientov.

„Kolaps ambulancií nehrozí, ten tu už je,“ hovorí lekár Bratislavského kraja Tomáš Szalay.

Krízu v ambulanciách rieši aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá si vo štvrtok zavolala ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, aby sa uistila, že pripravuje riešenia na vyššie ceny energií u ambulantných lekárov. „Bremeno drahých energií a zvýšených nákladov ambulancií nemôže spadnúť na plecia pacientov. Pán minister mi potvrdil, že sa o riešenie usiluje a v najkratšom možnom čase ho preberie s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom,“ napísala prezidentka.

Zväz ambulantných poskytovateľov vyčíslil, že energie ambulanciám zdraželi od 50 do 600 percent.

Prečo sú ambulancie v kríze a aké majú možnosti? A ako to pocítia pacienti?

Priame platby, to znamená, že pacienti budú platiť za vyšetrenie

Katarína Dostálová je pľúcna lekárka v Bratislave. Neplánuje zaviesť dodatočné poplatky za energie – prichádza s ešte zásadnejšou zmenou vo vzťahu k pacientom.

Ak nedôjde k dofinancovaniu ambulancií, Dostálová uvažuje, že by zrušila zmluvy s poisťovňami. To by znamenalo, že pacienti by u nej museli platiť za vyšetrenie – pacient si pozrie cenník na webe a zváži, či k nej príde.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Platy

Vladimír Lengvarský

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie