Denník N

High 5ive: Chcete v novom roku spomaliť? Hodí sa prechádzka s korytnačkou

Foto - Marcus Cyron
Foto – Marcus Cyron

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Nemecký filozof Walter Benjamin si kedysi zapísal, že okolo roku 1840 bolo vzletným zvykom ísť sa prechádzať s korytnačkou. Znamenalo to nenechať si určovať tempo dobou a držať ho na uzde. Pomalého chodca však nakoniec vytlačil taylorizmus, čiže snaha čo najviac zefektívniť naše konanie. Dnes našu chôdzu ledva stíhajú psy.

Pri novoročných predsavzatiach, v ktorých určite zaznela aj túžba po spomalení, som si spomenul na túto techniku. Vôbec nezapadla prachom! Nemecký kolektív Flanerie organizoval prechádzky s korytnačkou – ako apel na veľmi zrýchlenú spoločnosť. A hľa, tento pán si z toho zjavne urobil rituál.

Namiesto zvieraťa v pancieri však odporúčam skôr túto techniku: skúste sa prejsť cestou, po ktorej chodíte do práce, cez voľný deň. Pôjdete ako korytnačka.

Foto – Flanerie

*

Máme tu obdobie odstraňovania vianočných stromčekov a vidieť, že kultúra ich recyklácie stúpla. Ak ste sa aj tieto Vianoce rozhodli pre živú drevinu a ešte ju máte doma, je tu aj iný spôsob, ako sa s ňou rozlúčiť. Stromček môžete napríklad zjesť. Tvrdí to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie