Denník N

Diaľková plavkyňa Bernardová: Keď som mala kvôli plávaniu pribrať, musela som prekonať aj vlastné ego

Abhejali Bernardová. Foto - archív A. B.
Abhejali Bernardová. Foto – archív A. B.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Chlad, masy rozbúrenej slanej vody, silné morské prúdy, premenlivé počasie, medúzy, žraloky, vodné hady – to sú len niektoré z komplikácií, ktoré so sebou prináša veľká plavecká výzva Sedmička oceánov (Oceans Seven). Zdolať ju znamená preplávať sedem prielivov na siedmich kontinentoch, dokopy zhruba 200 kilometrov.

Výzva je taká náročná, že sa ju dodnes podarilo splniť iba 21 ľuďom na svete, z toho siedmim ženám. Jednou z nich je česká diaľková plavkyňa Abhejali Bernardová.

V rozhovore opisuje, ako sa pripravuje na vytrvalostné plavecké výkony, prečo musela pred náročnou výzvou pribrať aj ako raz bojovala s morskou chorobou.

Vaše krstné meno znie veľmi nezvyčajne. Ako ste k nemu prišli?

Dostala som ho od svojho duchovného majstra Sri Chinmoya a istým spôsobom vyjadruje moju duchovnú kvalitu. Jeho doslovný význam je „čistá voda“. Prenesený význam by sa dal opísať ako „volanie“ alebo „plač po poznaní“. Používam ho od roku 2004, teda už takmer 20 rokov. Mám ho zapísané aj v občianskom preukaze.

Výstižné meno pre diaľkovú plavkyňu. Čo vás vlastne priviedlo k plávaniu?

Plávala som už na základnej škole, ale potom som prestala. Nikdy som nemala sen preplávať kanál La Manche alebo nič podobné. Keď som však vo svojich osemnástich rokoch začala meditovať, náš učiteľ kládol dôraz na to, aby sme sa fyzicky hýbali a mali dobrú kondíciu. Na meditáciu sa totiž človek potrebuje dobre cítiť vo svojom tele.

Tak som najprv začala s behom, ktorý nevyžaduje nič špeciálne, stačí vhodná obuv. Po čase sa však do môjho života postupne znovu začalo vkrádať plávanie. Kamarátka chcela plávať štafetu a nahovárala ma, aby som sa pridala aj ja. Hoci som si opakovane hovorila, že do studenej vody sa mi fakt nechce, v hlave som už bola nastavená na to, že nebudem dopredu hovoriť „nie“ na veci, pri ktorých by som neskôr mohla ľutovať, že som ich neurobila. A tak som začala a už som neprestala. Paradoxné je, že meno Abhejali som dostala niekoľko rokov pred svojou prvou plaveckou výzvou.

Ako ste sa na jednotlivé výzvy v rámci spomínanej Sedmičky oceánov pripravovali?

Prvým krokom je vždy množstvo administratívnych záležitostí a vybavovanie rôznych povolení. Bohužiaľ to nefunguje tak, že sa niekde postavíte na breh a začnete plávať na druhú stranu. Musíte si zohnať aj loď a lodivoda, pretože vedľa každého plavca alebo plavkyne musí plávať sprievodné plavidlo. Samotný tréning potom pozostáva z dvoch oblastí.

Je dôležité získať vynikajúcu fyzickú kondíciu, pretože bez nej by vám žiadna meditácia nepomohla. Keď nemáte svaly, nemáte šancu. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Plávanie

Rozhovory

Životy žien

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie