Denník N

V garáži mu našli utajené dokumenty. Nie je to ako u Trumpa, no Biden má vážny politický problém

Joe Biden. Foto - TASR/AP
Joe Biden. Foto – TASR/AP

Prezident, ktorý sa chce o rok opäť uchádzať o post hlavy štátu, bude musieť vysvetľovať zabudnuté dokumenty z čias Baracka Obamu.

Joe Biden prežíva asi najúspešnejšie obdobie od nástupu do Bieleho domu. Koncom minulého roka podpísal dôležitý zákon o manželstvách pre páry rovnakého pohlavia a vo Washingtone prijal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

V posledných mesiacoch sa navyše začína dariť americkej ekonomike. V decembri sa potvrdil trend klesajúcej inflácie a naďalej sa znižuje aj nezamestnanosť, ktorá je hlboko pod piatimi percentami.

Bidenovi však môže uškodiť najnovšie odhalenie. Americké médiá tento týždeň zverejnili, že v jeho garáži sa našli tajné dokumenty pochádzajúce z čias, keď bol viceprezidentom Baracka Obamu.

Táto správa môže pripomínať kauzu jeho predchodcu Donalda Trumpa. Do jeho domu vlani v lete vtrhla FBI a našla v ňom stovky utajovaných dokumentov. Medzi obomi prípadmi je v skutočnosti výrazný rozdiel, no Biden aj tak čelí veľkému politickému problému.

Aké je pozadie prípadu

Začiatok roka 2017 bol pre Joea Bidena hektický. Vtedajší viceprezident mal plný kalendár povinností, hoci jeho dni vo funkcii sa rýchlo chýlili ku koncu.

Biden na poslednú chvíľu rokoval s čínskym prezidentom Si Ťin-Pchingom a ešte pred inauguráciou novozvolenej hlavy štátu Donalda Trumpa stihol aj návštevu Kyjiva.

Kým viceprezident absolvoval záverečné stretnutia a telefonáty, jeho tím mu na poslednú chvíľu balil osobné veci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie