Denník N

Babiš ako mierotvorca. Láka voličov na ilúziu výhodnú len pre Putina

Foto - TASR
Foto – TASR

Andrej Babiš sa dostal do 2. kola českých prezidentských volieb.

Andrej Babiš tvrdí, že by inicioval rokovania o mieri na Ukrajine. To sa zatiaľ nepodarilo ani omnoho ťažším diplomatickým váham, než je český prezident. Babiš skôr stavil na únavu verejnosti z vojny.

Svoj „mierový plán“ predostrel vo štvrtkovej televíznej debate na Nove, ktorú sledovali dva milióny ľudí.

„Ak by som bol prezidentom, tak by som inicioval rokovania o mieri. Hovoril by som s prezidentom Macronom, hovoril by som s nemeckým prezidentom, rumunským, bulharským. Všetkých ich poznám. Hovoril by som s tureckým prezidentom, mám s ním priateľské vzťahy. A, samozrejme, by som šiel za pánom Zelenským, s ktorým som rokoval trikrát ako premiér. Tam by som začal,“ rozvinul svoju predstavu.

„Zvolal by som V4, spýtal by som sa na ich názor. Konkrétne akcie, nie signály. O tomto by som rokoval a mohli by sme usporiadať mierový samit tu v Prahe na Pražskom hrade. To by bolo skvelé. Tomu by som sa aktívne venoval, pretože ľudia nechcú vojnu. Nechcú. Tá vojna sa musí skončiť a niekto musí byť aktívny a toto všetko zorganizovať. Ja sa k tomu hlásim,“ povedal Babiš.

Jeho slová mu vytvárajú priestor na rámcovanie protivníka v druhom kole ako zástancu vojny oproti Babišovi – zástancovi mieru. Kto by ostatne nechcel mier?

„Myslím si, že Andrej Babiš zabudol v diskusii na jedného podstatného aktéra, a tým je Ruská federácia a Vladimir Putin. Mier sa musí vyrokovať s dvoma stranami, a pokiaľ je minimálne jedna z nich nezainteresovaná, ani rokovania na Pražskom hrade k ničomu nepovedú,“ povedal Deníku N Pavel Havlíček z Asociácie pre medzinárodné otázky.

Babiš o mieri hovorí často, jeho predchádzajúce vyjadrenia sme zhrnuli tu. Spýtali sme sa ho vtedy aj na nevysvetlené body jeho predstavy, expremiér však nereagoval.

Problém je totiž v tom, že Babiš

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Pavel

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie