Denník N

Chaos v Peru: Na protestoch umierajú ľudia a prezidentku vyšetrujú z genocídy

Tisíce ľudí sa zišli okolo rakiev, v ktorých ležali telá obetí zatiaľ najtragickejšieho dňa demonštrácií v Peru. Foto: TASR/AP
Tisíce ľudí sa zišli okolo rakiev, v ktorých ležali telá obetí zatiaľ najtragickejšieho dňa demonštrácií v Peru. Foto: TASR/AP

V najtragickejší deň protestov v Peru zomrelo sedemnásť ľudí.

Pred nemocnicou v meste Juliaca na juhovýchode Peru sa zišli tisíce ľudí. Stáli okolo rakiev v rôznych odtieňoch bielej, krémovej a hnedej a skandovali: „Dina, vrahyňa.“

Hovorili o Dine Boluartovej, ktorá v prezidentskom kresle nahradila krajne ľavicového Pedra Castilla po tom, ako ho pre jeho neohrabaný pokus o prevrat zatkli a zavreli do cely predbežného zadržania.

Castillovi stúpenci už mesiac demonštrujú. Žiadajú Boluartovej rezignáciu a Castillovo prepustenie, pričom protesty bývajú často násilné. Odpoveď na ne zo strany polície však tiež, pričom politické ospravedlnenie je staré ako Fujimorova diktatúra: Sú to teroristi, takže na nich môžeme ísť silou. Polícia strieľa a z helikoptéry práši slzný plyn.

Protesty si za mesiac trvania vyžiadali už takmer 50 obetí.

A Boluartová sa netvári, že by sa funkcie chcela vzdať. Aj keby to urobila, bola by to len záplata na aktuálne nepokoje.

Prezidentka Dina Boluatrová máva novinárom. Foto: TASR/AP

V klobúku andských farmárov

Za uplynulých sedem rokov malo Peru šesť prezidentov, z toho piati sa vystriedali za uplynulých 25 mesiacov. Jeden z nich vydržal len týždeň. Pedro Castillo, ktorému málokto predvídal, že sa vôbec do funkcie dostane, vydržal „až“ 17 mesiacov. Za ten čas však stihol vystriedať päť kabinetov a viac ako 80 ministrov.

Castillo bol pôvodne učiteľ a vrcholom jeho politických skúseností bolo vedenie politického štrajku. Jeho rodičia sú farmári a Castillo ešte aj počas predvolebnej kampane nosieval vlnené pončo, široký klobúk typický pre andských farmárov a sandále vyrobené zo starej pneumatiky.

Presne to zaujalo tesne nadpolovičnú väčšinu voličov, ktorí chodili podobne oblečení, nemali peniaze a celé roky sa o nich žiadna vláda v Lime nezaujímala.

„Vždy som hovoril, že najvážnejším problémom Peru je sociálny zlom. Sociálna fragmentácia. Tá produkuje nerovnosť, generuje nerovnosť,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Latinská Amerika

Svet

Teraz najčítanejšie