Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Mám sa roztrhnúť? Ako naraz zvládnuť starnúcich rodičov, nedospelé deti a neodkvacnúť

Ilustračné foto - Flickr.com/Nenad Stojkovic
Ilustračné foto – Flickr.com/Nenad Stojkovic

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

v susednom Česku sa voliči a voličky rozhodli, že nedajú šancu Danuši Nerudovej, ktorú nie celkom korektne označovali za „českú Čaputovú“. Nerudová sa tento rok nestane českou prezidentkou, a to z viacerých dôvodov. Urobila chyby a tí voliči, ktorí odmietajú Andreja Babiša, si radšej vybrali generála Pavla, lebo v čase vojny na Ukrajine prirodzene rástol dopyt po niekom, kto vystupuje pokojne, a pritom sa ako vojak so skúsenosťou z NATO vyzná v bezpečnostných otázkach.

Nerudovej príbeh ukázal, ako sa nevyplatia povrchné porovnávania, a aj to, že nielen každý politik a každá politička sú unikátni, ale vlastne každý z nás.

V dnešnom diele píšem aj o športovom unikáte – o 14-ročnej hokejistke Nele Lapušanovej, ale aj o tom, ako komisár pre deti Jozef Mikloško neprekročil svoj tieň.

V Téme týždňa rozoberám, s akou záťažou žijú mnohí ľudia v strednom veku, a odporúčam vydarenú seriálovú adaptáciu ďalšej knihy Eleny Ferrante.


Téma týždňa: Sendvičová generácia ide na maximálny výkon. Dokedy?

Moja dlhoročná priateľka, hovorme jej Hana, má 49 rokov. Jej už roky ovdovená mama má 82 a je odkázaná na celodennú opateru. Nielenže má niekoľko vážnych chronických chorôb, ale trpí aj stareckou demenciou. Tá sa prejavuje aj fyzickými a verbálnymi útokmi na opatrovateľku, na ktorej odmenu sa skladajú spolu so sestrou.

Každý deň sa obávajú toho, že im opatrovateľka povie, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pod slnkom Jany Shemesh

Životy žien

Zuzana Čaputová

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie