Denník N

Otcovstvo ho prevalcovalo. Muži o svojej role v rodine hovoria málo, preto o nej aj málo vedia, vraví Milan

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Chcel byť dokonalý otec a dokonalý partner. Znamenalo to nielen všetko zvládať, ale zároveň nikdy neukázať slabú stránku a nepriznať zlyhanie.

Rozhodnutie mať dieťa sa u Milana a Mirky rodilo postupne. „V určitom momente sme si povedali, že by sme to mohli začať skúšať. Niektorým párom sa podarí otehotnieť ihneď, ako si na dieťa čo i len pomyslia. My sme to dlhé mesiace skúšali neúspešne,“ opisuje Milan.

Neisté, no i tak radostné spoločné predsavzatie sa postupne menilo na frustráciu. Dvojica sa po čase rozhodla hľadať príčinu svojich problémov s počatím na špecializovaných klinikách. „U Mirky našli zápal, ktorý bolo treba preliečiť. U mňa objavili problémy s nedostatočnou mobilitou spermií a aj s ich tvarom. Vypočuli sme si, že s takýmito spermiami môže byť náročné a možno aj nemožné otehotnieť,“ spomína Milan.

O dieťa sa bezvýsledne snažili dva roky. Presne toľko trvalo, kým si Milan uvedomil, že pre neho existujú len dve možnosti. „Nechcel som prechádzať procesom umelého oplodnenia. Nechcel som vidieť Mirku zúfalú a ako si musí pichať injekcie. Tak som jej navrhol, že ak to nevyjde prirodzene, aby sme sa na to všetko radšej vykašľali a užívali si život taký, aký je, bez dieťaťa,“ hovorí.

Mirka na jeho návrh nestihla vôbec zareagovať. Vzápätí totiž zistili, že je tehotná.

Netušil, do čoho ide

Milan bral manželkino tehotenstvo pragmaticky. „Bol som rád, ale tak prirodzene. Necítil som nutkavú potrebu priviesť na svet novú generáciu a čosi dôležité jej odovzdať alebo byť za každú cenu otcom,“ vraví s úsmevom.

Na rodičovstvo sa však snažil zodpovedne pripraviť. S Mirkou sa spoločne chystali i na pôrod, ktorý si ona do detailov naplánovala. Rodiť sa rozhodla na klinike v Česku. Keď jej odtiekla plodová voda, Milan ju stihol odviezť do nemocnice a všetko išlo podľa plánu.

Na pôrodnej sále

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie