Denník N

Ľudia sa zbierajú na obnovu mokrade pri Veľkom Mederi, vysušili ju socialistickí poľnohospodári

Historická mapa územia s močiarom. Foto – archív BROZ-u
Historická mapa územia s močiarom. Foto – archív BROZ-u

Ochranári urobili zbierku na kúpu poľa na Podunajskej nížine, chcú tam obnoviť mokraď. Socialistické poľnohospodárstvo mokrade premenilo na monokultúrne lány, ktoré má Slovensko najväčšie zo všetkých krajín Európskej únie.

So zhoršujúcimi sa prejavmi klimatickej zmeny sa aj na Slovensku čoraz viac hovorí o tom, ako v krajine zadržať vodu. Bratislavské regionálne ochranárske združenie na to ide zbierkou na kúpu poľa na južnom Slovensku, z ktorého chcú urobiť mokraď.

Priemerné pole na Slovensku má rozlohu 12 hektárov. Bežne však môžeme vidieť aj stohektárové pole, navyše osiate len jednou plodinou. Monokultúrne polia na Slovensku sú podľa Inštitútu environmentálnej politiky najväčšie zo všetkých krajín Európskej únie.

Tieto obrovské plochy repky či kukurice sú podľa odborníkov ekologickou púšťou, neposkytujú životný priestor takmer žiadnym živočíchom a rastlinám. Okrem nízkej biodiverzity je pre ne charakteristická aj vyprahnutá pôda, ktorá má veľmi nízku schopnosť zadržiavať vodu v krajine.

42-hektárová mokraď, ktorú chce BROZ zachrániť. Foto – archív BROZ-u

Podunajská nížina pritom ešte nie tak dávno vyzerala inak. Bolo v nej oveľa viac vody, no tú postupne poľnohospodári odviedli melioračnými kanálmi. Mokrade vysušili a rozorali.

Prírode stačí upchatie kanála

Plocha, o ktorej je reč, sa nachádza pri obci Čiližská Radvaň neďaleko Veľkého Medera. Len dve obce ju delia od Dunaja a maďarskej hranice. Ešte do 60. rokov minulého storočia tam boli veľké močiare.

„Mala sa tam vyhlásiť Prírodná rezervácia Čiližské močiare, no v roku 1965 bola na Žitnom ostrove veľká povodeň na Dunaji, takže pohľad na mokrade a vodu v krajine sa zmenil,“ hovorí predseda BROZ-u Tomáš Kušík. Vykopali tam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie