Denník N

Vývoj bojov (326. deň): Rusi opäť vraždili civilistov raketou, ktorá mala potápať americké lietadlové lode

Tu-22M3 s podvesenými raketami, aké zabíjali cez víkend v Dnipre. Foto - tupolev.ru
Tu-22M3 s podvesenými raketami, aké zabíjali cez víkend v Dnipre. Foto – tupolev.ru

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Armáda, ktorá takéto zbrane používa, je zmierená s tým, že zabije aj civilistov.
  • Soledar je už celý v ruských rukách.
  • Medik z Bachmutu vysvetľuje, ako prebieha záchrana vojakov.
  • Mapa dňa – Bachmut a Soledar.
  • Videá dňa – útok na Dnipro; odstrel Ch-22; ďalší T-90M zhorel; reportáž zo Samary v Rusku; Putin – všetko ide podľa plánu; zostrelenie kamikadze dronu Lancet.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 15. januára. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Armáda, ktorá takéto zbrane používa, je zmierená s tým, že zabíja aj civilistov. V sobotu spadla ruská raketa na obytný dom v Dnipre. Počet obetí zatiaľ nie je presne známy, ale sú ich desiatky. Úplne sa zrútili dva vchody veľkého obytného bloku.

V tejto chvíli nie je na sto percent isté, či ruská strela nezasiahla cieľ, alebo či na panelák padla po tom, ako ju zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana. O druhej možnosti pôvodne informoval prezidentov poradca Olexij Arestovyč, čo okamžite využili Rusi na zbavenie sa viny. Na Arestovyča sa zniesla obrovská kritika, svoje tvrdenie odvolal a vysvetlil ho únavou. Ukrajinská armáda vyhlásila, že raketu, ktorá zabíjala, nedokáže zostreliť. Na videách, ktoré zachytávajú výbuch, nevidno stopy po paľbe zo zeme, ale to neznamená, že je vylúčená.

Akokoľvek, ide o príklad dokonale nezmyselnej debaty. Ak dom zničili priamo Rusi, je ich vina rovnaká, ako keby ich strelu zostrelili Ukrajinci. Keby Rusi nezačali vojnu a nebombardovali civilnú infraštruktúru (v tomto prípade mohla byť cieľom blízka elektráreň), nestalo by sa to. Akákoľvek debata len pomáha Rusom zahmlievať svoju vinu.

Ešte pred vysvetlením, čím a ako Rusi útočili a prečo Ukrajinci tvrdia, že sa tejto konkrétnej zbrani nedokážu brániť, je dôležité vedieť, o čom presne budú nasledujúce riadky. Upozorňujem, že nasledujúce zábery sú veľmi náročné na psychiku. Nevidno na nich síce obete útoku, ale počuť ich nárek spod trosiek. Premyslite si jeho zhliadnutie.

Na dom padla ruská

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie